Хусите уверени, че атаките в Червено море не застрашават мирните им преговори с Рияд

  • 11 януари 2024 14:33

  • 912
  • 1
Хусите уверени, че атаките в Червено море не застрашават мирните им преговори с Рияд
© pixabay

Атаките на йеменските хуси срещу търговски кораби в Червено море не застрашават мирните им преговори със Саудитска Арабия. Това заяви главният преговарящ на хусите Мохамед Абдулсалам, цитиран от "Ройтерс".

Той обвини войната на Израел в Газа за въвличането на Близкия изток в по-регионален конфликт.

Движениетото на хусите - свързана с Иран групировка, която контролира голяма част от Йемен след почти десетилетие война срещу подкрепяна от Запада и водена от Саудитска Арабия коалиция, се очертава като силен поддръжник на палестинската ислямистка групировка "Хамас" във войната ѝ срещу Израел.

Групировката атакува търговски кораби, за които твърди, че са свързани с Израел или пътуват към израелски пристанища, и e влизала в пряка конфронтация с американския флот в Червено море, изстрелвайки балистични ракети и бойни дронове срещу военните кораби на САЩ и Великобритания.

Абдулсалам обаче увери, че атаките в Червено море не са оказали влияние върху мирния процес, който се провежда със Саудитска Арабия с посредничеството на Оман и ООН.

Ирански военен кораб навлезе в Червено море

"Това няма нищо общо със случващото се в ивицата Газа, освен ако американците не искат да накарат други страни в региона да защитават Израел, което е друг въпрос", отбеляза той.

Съюзниците на САЩ от Персийския залив и арабските държави, сред които и Саудитска Арабия, оказват натиск върху Вашингтон за незабавно прекратяване на огъня в Газа, като предупреждават, че това е единственият начин да се предотврати разпространението на конфликта и извън ивицата Газа.

Вашингтон уверява, че ще продължи да подкрепя Израел и да гарантира, че никога няма да се повторят атаките на "Хамас" от 7 октомври срещу израелски градове, при които бяха убити 1200 души, а 240 бяха взети за заложници.

"Този, който въвлича региона в по-широка война, е този, който позволява продължаването на агресията и обсадата, която трае над 100 дни в ивицата Газа", подчерта Абдулсалам.

Групировката се стреми да окаже натиск върху израелците и американците за прекратяване на огъня, включително вдигане на обсадата на Газа и преминаване към мир и диалог, добави той.

Вчера Съветът за сигурност на ООН изиска йеменските хуси незабавно да прекратят атаките си срещу кораби в Червено море и негласно подкрепи ръководена от САЩ оперативна група, която защитава плавателни съдове. Съветът обаче предупреди и за ескалиране на напрежението.

Последвайте канала на

Калина Христова
912 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.11 | 19:09

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини