Загиналите в Газа вече са 17 487

  • 08 декември 2023 23:34

  • 935
  • 4
Загиналите в Газа вече са 17 487
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Министерство на здравеопазването на "Хамас" обяви днес, че от началото на войната на 7 октомври досега израелските бомбардировки в ивицата Газа са довели до смъртта на 17 487 души, като 70 процента от тях са жени и деца, както и младежи под 18 години, сътобщава БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2171

Министерството съобщава и за десетки хиляди ранени, много от които не могат да бъдат лекувани поради липса на средства, болничен персонал и място в препълнените болници. "Всеки ден губим десетки ранени поради липса на грижи", заявява говорителят  на министерството Ашраф ал Кидрех.

Днес "Хамас" също така съобщи, че Израел е бомбардирал средновековната джамия Омари в Газа, което е причинило тежки разрушения на сградата и определи случилото се като "отвратително, варварско престъпление", предаде Ройтерс.

Интензивни сражения около големите градове в Газа

Снимки, разпространени от управляваните от "Хамас" медии в Газа, показват огромни щети по джамията,  паднали стени и покриви и огромна пукнатина в долната част на каменното минаре.

Говорител на израелските военни не отговори на запитване за коментар относно щетите по джамията.

Джамията Омари, наречена на втория ислямски халиф Омар, е най-старата и най-голямата в малкия палестински анклав, посочва Ройтерс.

Израел заяви,  че неговата армия не атакува около 150  убежища за цивилни в ивицата Газа, съобщи "Таймс ъв Израел", позовавйки се на органа COGAT, отговарящ за правителствените дейности на територията.

Съобщава се, че тези убежища включват училища и други обществени институции. Според информацията на вестника ООН предава координатите на тези сгради на Израел. 

Вестникът информира и за положението в "безопасната зона" от около 20 кв. км в Ал Мауаси, която армията не атакува, въпреки че се твърди, че "Хамас" е изстрелял ракети към Израел от този район.

По данни на очевидци положението в Ал Мауаси е много тежко, липсват храна и подслон, информира ДПА.

По заповед на израелската армия стотици хиляди хора, търсещи защита, избягаха на юг от обхванатите първоначално от тежки сражения северни части на ивицата Газа. Оттогава обаче израелската армия засили боевете и в южната част на ивицата Газа. 

По данни на ООН в момента в крайбрежната ивица има почти 1,9 млн. вътрешно разселени лица - от общо над 2,2 млн. души население. 

Действията на израелската армия са подложени на нарастваща международна критика с оглед на страданията и разселването, причинени на палестинските цивилни граждани, посочва ДПА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
935 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Бояджията

2023.12.09 | 11:57

3
Долу ръцете от Палестина
ШИБАМ УКРАИНСКИ КУPBИ

2023.12.09 | 09:21

2
арабската тарамбука пак е срала идиотщини цяла нощ.

2023.12.09 | 00:47

1
Израел, чрез военните си и хуманитарни престъпления в Газа накара светът да забрави за Украйна.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини