Хусите: Позволихме на членовете на екипажа на "Галакси лийдър" да се свържат с роднините си

  • 29 ноември 2023 19:07

  • 989
  • 0
Хусите: Позволихме на членовете на екипажа на "Галакси лийдър" да се свържат с роднините си
© Getty images (архив)

Йеменското бунтовническо движение "Ансар Аллах" (хуси) разреши на членовете на екипажа на кораба "Галакси лийдър", похитен в Аденския залив, да се свържат със семействата си, заяви говорителят на движението, Мохамед Абдел Салам, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Българите на борда са двама - капитанът и първият помощник-капитан.

МВнР потвърди: Има българи на отвлечения кораб в Аденския залив

"Към членовете на екипажа на задържания израелски кораб се отнасяхме в съответствие с ислямските морални ценности и хуманитарни норми, а също така им беше позволено да се свържат със семействата си", гласи откъс от изявлението му, цитиран от пресслужбата на армията на хусите в Телеграм.

Хусите, припомни Салам, по-рано предупредиха, че "израелски кораби или кораби, сътрудничещи с врага (Израел), ще станат мишени поради бруталната агресия и несправедливата обсада на ивицата Газа". Той добави, че завземането на кораба "Галакси лийдър" е извършено "в знак на солидарност с народа и съпротивата на ивицата Газа".

На 19 ноември телевизионният канал "Ал Хадат" цитира източници, според които хусите са заловили израелския товарен кораб "Галакси лийдър" с екипаж от 22-ма членове от различни държави във водите на Аденския залив. Представителят  на "Ансар Аллах" Яхия Сария потвърди завземането, като добави, че корабът е бил изтеглен на буксир до йеменския бряг, а екипажът е бил задържан.

Пресслужбата на израелската армия отрече корабът да е израелски.

Според специализирания сайт Marine Traffic корабът плава под флага на Бахамските острови. По-късно японската агенция Киодо информира, че оператор на кораба е японската компания "Нипон Юсен".

Хусите обявиха условията, при които биха разговаряли за отвлечения кораб "Галакси лийдър"

 

Последвайте канала на

Novini.bg
989 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини