Турция: Спасихме палестински хакер от МОСАД

  • 22 ноември 2023 17:19

  • 1340
  • 0
Турция: Спасихме палестински  хакер от МОСАД
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Турската разузнавателна служба МИТ обяви, че е спасила палестинския хакер Омар А., отвлечен от израелската разузнавателна служба МОСАД", предаде медията от Еврейската държава нюзру.

"Омар А. през 2015 – 2016 г. е хакнал елементи от системата на противоракетна отбрана на Израел "Железен купол" и палестинската терористична групировка Хамас е нанесла няколко удара", продължи разказа си изданието.

"Завършилият програмиране в Ислямския университет в град Газа (административния център на ивицата Газа - палестинския анклав на брега на Средиземно море) мъж е работил за Хамас от 2014 г.", посочи още цитираната медия

"През 2019 г. Омар А. е получил предложение за работа от норвежка компания, но той  отказал. Година по-късно той се е преместил в Истанбул, където е бил намерен от израелски разузнавачи", допълни нюзру.

"През 2021 г. агенти на МОСАД, представили се за бизнесмени от Франция, се свързали с Омар в опит да го вербуват. Въпреки че опитът е ударил на камък, израелците продължили да работят с арабина. Те са давали пари на разработени от него програми. Хакерът се е свързал с МИТ и турските агенти са сложили в телефона му проследяващо устройство", написа още изданието.

"През септември миналата година Омар А. е заминал в Малайзия. Там той е бил отвлечен от МОСАД. Разпитът е продължил 36 часа. От службата на Анкара са информирали колегите си в Куала Лумпур, които освободили палестинеца. Мъжът е бил върнат в Турция и заживял в конспиративна квартира на МИТ", добави нюзру.

Турция обяви за ареста на повече от 40 души, работели за МОСАД

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1340 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини