Иракска милиция съобщи за петима убити при американски удари

  • 22 ноември 2023 11:41

  • 208
  • 0
Иракска милиция съобщи за петима убити при американски удари
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Иракската милиция "Катаиб Хизбула" съобщи, че петима нейни членове са били убити в нейна база южно от Багдад при американски удари, които САЩ нанесоха в отговор на нападенията на подкрепяни от Иран милиции срещу американски сили в региона, предаде Ройтерс.

"Катаиб Хизбула" е част от иракските Сили за народна мобилизация - коалиция от предимно шиитски мюсюлмански въоръжени групи, създадена през 2014 г. за борба с "Ислямска държава" и впоследствие призната за официална структура за сигурност от иракското правителство.

САЩ обявиха, че са извършили две серии от удари в Ирак вчера и днес, което е първото публично съобщение за отговори на иракска територия на десетките неотдавнашни нападения срещу бази, в които има и американски военни, отбелязва Ройтерс.

Нанесените от американски изтребители удари са поразили и унищожили оперативен център на "Катаиб Хизбула", както и сграда, в която се намирал команден и контролен пункт в близост до Ал Анбар и Журф ал Сахар, южно от  Багдад, съобщи представител на отбраната на САЩ, пише БТА.

"Хизбула" удари израелска военна база

Иракски военен служител заяви, че при американските удари са били убити най-малко трима членове на "Катаиб Хизбула", а седем са били ранени.

До тази седмица САЩ не бяха склонни да нанасят ответни удари в Ирак поради деликатната политическа ситуация в страната, с която Вашингтон се стреми да има по-тясно сътрудничество, включително във финансовата област, като същевременно се стреми да ограничи влиянието на Иран.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини