Световната здравна организация планира евакуацията на три болници от ивицата Газа

  • 21 ноември 2023 16:18

  • 457
  • 1
Световната здравна организация планира евакуацията на три болници от ивицата Газа
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Световната здравна организация планира евакуацията на три болници от ивицата Газа, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2107

Говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер съобщи, че в момента организацията изготвя плановете за евакуация, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Трите болници са "Аш Шифа", откъдето група бебета вече бяха евакуирани, Индонезийската болница и болницата "Ал Ахли".  "Аш Шифа" е най-голямата болница в ивицата Газа. Болницата "Ал Ахли" пък има над 140-годишна история, добавя ДПА, като цитира говорителя на СЗО.

Болниците в палестинската територия попаднаха под обстрел по време на конфликта между Израел и "Хамас". Всички медицински заведения в северната част на ивицата Газа де факто преустановиха нормално функциониране, отбелязва Ройтерс. В тях обаче остават пациенти, които не са в състояние да ги напуснат. В болниците има и разселени от конфликта жители на Газа. "Всичко това лишава цялото население на северната част на Газа от здравни грижи", заяви Линдмейер.

Същевременно агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ предупреди за риск от избухването на масови епидемии, които биха могли да причинят смъртта на много деца в гъстонаселения анклав, където хиляди хора са наблъскани в претъпкани убежища при недостиг на чиста вода и лоши санитарни условия, предаде ДПА.

Бенямин Нетаняху: Надявам се скоро да имаме добри новини за освобождаването на заложниците

Болницата "Аш Шифа" пък се нуждае от специализирани линейки за евакуацията на над 50 пациенти с гръбначни травми и на около 20 пациенти, които са на диализа, добави говорителят на СЗО. Нужни са и гаранции за сигурността, които да бъдат дадени и от "Хамас", и от Израел, за да не попаднат линейките под обстрел.

Говорителят на СЗО разказа и, че две от 33-те преждевременно родени бебета, които трябваше да бъдат евакуирани от ивицата Газа, са починали в нощта преди евакуацията, предаде Франс прес. 28 преждевременно родени бебета са пристигнали вчера в Египет през пропускателния пункт "Рафах". Преди това те са били транспортирани от "Аш Шифа" към Емиратската болница в южната част на ивицата Газа и едва оттам са били изведени от палестинската територия. Три от преждевременно родените бебета от "Аш Шифа" са останали в Емиратската болница, добави говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдер.

Последвайте канала на

Калина Христова
457 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.21 | 16:29

1
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -------> mub.me/bluex

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини