Борел: Създаването на независима палестинска държава е гаранция за сигурността на Израел

  • 21 ноември 2023 06:53

  • 538
  • 1
Борел: Създаването на независима палестинска държава е гаранция за сигурността на Израел
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Създаването на независима палестинска държава е най-добрият начин да бъде гарантирана сигурността на Израел, каза върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа, цитиран от Франс прес.

Всичко по темата:
Войната между Израел и Хамас 1141

Борел разговаря вчера чрез видеоконферентна връзка с министрите на външните работи на 27-те държави от ЕС след своя обиколка в Близкия изток в края на миналата седмица. Той се спря и на случая с отвлечения в неделя в Червено море от йеменските бунтовници хуси товарен кораб, в чийто екипаж има и двама българи.

"Най-добрата гаранция за сигурността на Израел е създаването на палестинска държава", увери ръководителят на Европейската служба за външна дейност. Той изтъкна, че това е "фундаментално политическо заключение" от неговите разговори в региона, пише БТА.

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в също заяви на 18 октомври, че войната между Израел и "Хамас" е засилила неговата решимост за решаване на израелско-палестинския конфликт въз основа на съвместното съществуване на две държави, отбелязва АФП.

Израел не бива да окупира ивицата Газа, а контролът върху нея трябва да бъде предаден на палестинската автономна власт, призова Борел. Той изтъкна, че "въпреки огромните предизвикателства" е необходимо да се мисли "за стабилизирането на Газа и за бъдещата палестинска държава".

В краткосрочен план има "чувство за спешност" в региона заради отчайващата хуманитарна ситуация в ивицата Газа, каза още Борел след обиколката си в редица арабски държави. Той определи като "голяма крачка напред" приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция, призоваваща за незабавни хуманитарни паузи в палестинската територия, но в същото време призова за бързото й прилагане.

Войната Израел - Хамас: Все по-близо до сделка за заложниците

Ръководителят на европейската дипломация изрази безпокойство и във връзка с "експлозивната обстановка" на Западния бряг на река Йордан. "Като се има предвид нарастването на насилието от страна на (еврейски) екстремисти и заселници срещу палестинци, съществува реален риск от ескалиране на ситуацията", предупреди той.

Що се отнася до случая с пленения в Червено море автовоз "Галакси лийдър" (Galaxy Leader), Борел коментира, че "съобщенията за кораб, отвлечен от хусите, са друг тревожен знак за риск от разпространение (на конфликта в целия) регион".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
538 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.21 | 10:47

1
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -------> mub.me/bluex

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини