4-годишно дете от Газа загуби родителите си, а след това и краката си

  • 15 ноември 2023 17:50

  • 897
  • 7
4-годишно дете от Газа загуби родителите си, а след това и краката си
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Момчето продължава да пита за родителите си и иска да стане и да ходи, но родителите му са мъртви, а краката му са ампутирани. Такава е съдбата на 4-годишния Ахмед Шабат, чиито родители са убити, когато домът им в град Бейт Ханун в североизточната част на Ивицата Газа е ударен от израелски въздушен удар.

Всичко по темата:
Войната между Израел и Хамас 1139

"Всеки ден ме пита: „Къде е баща ми? Къде е майка ми?“ Но ние много се стараем да го накараме да забрави и да се приспособи към ситуацията, в която се намира в момента", казва чичото на Ахмед, Ибрахим Абу Амша, който е станал негов настойник, цитиран от БТВ.

Той разказва, че силата на взрива е хвърлила момчето в съседна къща и е убила общо 17 членове на семейството. Единственият оцелял е 2-годишният брат на Ахмед.

Държавите от ЕС осъдиха "Хамас" за използването на болници и цивилни като "жив щит"

Преди войната в Бейт Ханун са живеели повече от 52 000 души. Според репортаж в израелския вестник „Йедиот Ахронот“ там все още има едва една обитаема сграда.

Абу Амша казва, че той и други членове на семейството му са приели двете малки момчета в дома им в бежанския лагер Нусейрат, южно от град Газа. Той обаче е ударен от друг израелски удар.

И двата крака на Ахмед са фатално ранени. Тъй като животът на момчето е в опасност, то е откарано в болница в Дейр ал-Балах - град на юг, където за него се грижи ортопедът д-р Ахмед Заян.

"Приехме това дете, то беше с отрязани долни крайници", разказа лекарят в болницата, говорейки в събота, когато течеше подготовката му за операцията на Ахмед.

Д-р Заян заяви, че болницата е препълнена с други тежко ранени пациенти и операцията на Ахмед ще се извърши не в операционна зала, а в стая, която обикновено се използва за раждане.

"Ще извършим ампутация поради тежки разкъсвания на десния крак. Ампутацията е над коляното. Същото се отнася и за левия крак", каза той.

По време на операцията д-р Заян разказва за предизвикателствата на такава сериозна операция на малко дете и за това колко тежка е била войната за персонала на болницата.

Палестински правозащитни групи поискаха от Международния наказателен съд да разследва Израел по обвинения в геноцид

"Медицинският персонал е изтощен. Има недостиг на хора. Някои от тях са загинали мъченически или са били ранени - било то лекари, медицински сестри или анестезиолози", казва той.

Ахмед вече се възстановява. До леглото му неговият чичо го гали по лицето и му подарява играчка – кола, но момчето я изхвърля.

"Той ми каза няколко пъти, че иска да стане от леглото и да ходи. Питал ме е неведнъж, а аз съм му казвал, че трябва да изчакаме, докато краката му са по-добре или след като вземем лекарството. Той не усеща, че е загубил краката си", разказва Абу Амша.

"Загуби не само родителите си, но и краката си. Та той все още е дете. Какво е направило, за да заслужи това?", пита чичото на Ахмед.

Последвайте канала на

Novini.bg
897 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
мнение

2023.11.16 | 09:02

7
Дано всеки,който убива и осакатява невинни деца да си получи заслуженото.Кажете,кой от нас,ако избият цялото му семейство няма да иска отмъщение? Не защитавам Хамас,но това,което прави Израел в Палестина е ужасно и трябва да спре.Според мен Израел цели не само унищожението на Хамас,а изтребването на палестинците.

2023.11.15 | 20:54

6
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik

2023.11.15 | 19:05

5
За тия евреи и техните защитници друг паметник ше вдигаме ли или само новооткрития ще остане ....
Слава Украйна

2023.11.15 | 18:53

4
Обезглавените израелци от ХАМАС и избитите цивилни от ХАМАС съчувстват!
Z Z Z Z Z

2023.11.15 | 18:15

1
СМЪРТ НА ИЗРАЕЛ И ВСИЧКИ ЕВРЕИ!!! Смърт на всяко копеле, което слага парцала на Израел под снимакта си - децата си студени да целува и на майка си на гроба да пукне

2023.11.15 | 18:40

3
я, тарамбука!

2023.11.15 | 18:20

2
платен репортаж и платен коментар?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини