Палестински правозащитни групи поискаха от Международния наказателен съд да разследва Израел по обвинения в геноцид

  • 10 ноември 2023 22:54

  • 1099
  • 1
Палестински правозащитни групи поискаха от Международния наказателен съд да разследва Израел по обвинения в геноцид
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Три палестински правозащитни групи заявиха днес, че са поискали от Международния наказателен съд (МНС) да разследва Израел по обвинения във военни престъпления и геноцид заради бомбардировките и блокадата на ивицата Газа, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2053

Израел, който не признава юрисдикцията на базирания в Хага трибунал, към момента не е отговорил на запитване на Ройтерс за коментар на тази информация. Той обаче определя отправяните срещу него обвинения в геноцид като позорни и твърди, че взема на прицел бойци на "Хамас", а не цивилни.

Трите правозащитни групи казаха, че са поискали от МНС да се съсредоточи върху израелските въздушни удари срещу гъстонаселени цивилни райони в Газа, блокадата на палестинската територия и разселването на нейни жители. "Тези действия представляват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително геноцид и подбуждане към геноцид", се казва в тяхно съвместно изявление.

Нетаняху: Израелските военни ще запазят контрола върху ивицата Газа след войната

МНС каза днес, че е получил комюнике от трите групи и ще направи оценка на информацията, но не даде подробности за нейното съдържание.

Трибуналът в Хага може да разследва граждани на държави, които не признават неговата юрисдикция, при някои обстоятелства, включително когато се смята, че са били извършени престъпления на територията на страни членки. Палестинските територии са в списъка на членуващите в МНС, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица семейства на израелски жертви на атаките, извършени от "Хамас" в Израел на 7 октомври, също внесоха документи в МНС и призоваха съда да разследва престъпления на палестинското ислямистко движение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1099 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.10 | 23:18

1
Най-после.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини