ООН: Израелският призив за евакуация в Газа може да се тълкува като принудително отвеждане на цивилни, което е престъпление

  • 17 октомври 2023 14:33

  • 1039
  • 4
ООН: Израелският призив за евакуация в Газа може да се тълкува като принудително отвеждане на цивилни, което е престъпление
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Върховният комисариат на ООН по правата на човека обяви днес, че израелската блокада на ивицата Газа и призивът за евакуация от северната част на анклава биха могли да се тълкуват като международно престъпление, а именно принудително отвеждане на цивилни, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2040

"Ние сме обезпокоени, че този призив, съчетан с налагането на пълна блокада на Газа, може да не е замислен като законна временна евакуация и следователно може да се тълкува като принудително отвеждане на цивилни в разрез с международното право", каза Равина Шамдасани, говорителка на службата на върховния комисар на ООН по правата на човека.

Тя отбеляза, че не изглежда Израел да полага някакви усилия, за да осигури на напусналите домовете си палестинци в Газа нормално настаняване, както и задоволителни условия за хигиена, здраве, сигурност и хранене.

Конвои с хуманитарна помощ се приближават към контролния пункт между Египет и Газа

"Тези, които са успели да се съобразят с призива на израелските власти да се евакуират, сега са блокирани в южната част на ивицата Газа с несигурен подслон, с бързо изчерпващи се хранителни запаси, с малък или никакъв достъп до чиста вода, без санитарни възли, лекарства и задоволяване на други основни нужди".

Терминът "принудително отвеждане" описва принудителната смяна на местоживеенето на цивилно население и е престъпление срещу човечеството, наказауемо от Международния наказателен съд (МНС), посочва Ройтерс.

В отделно изявление от Световната програма по прехраната на ООН казаха, че нейните хранителни запаси в Газа се изчерпват, но има продоволствени резерви в близкия до ивицата Газа египетски град Ел Ариш. Египет определи летището там, намиращо се на около 50 километра от контролно-пропускателния пункт Рафах, за център за доставка на хуманитарни пратки за Газа.

Абер Етефа, която отговаря за регионалните комуникации на Световната програма по прехраната за Близкия изток, изрази надежда за "преминаване на границата в момента, в който достъпът е предоставен".

"Призоваваме за безпрепятствен достъп, за сигурен коридор за хуманитарните пратки за Газа, от които има отчайваща нужда", каза тя. Камиони с помощи са се отправили към египетския контролно-пропускателен пункт Рафах, единствения достъп до анклава, макар и да не е сигурно дали те ще успеят да преминат границата.

Според Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци се очаква запасите от гориво във всички болници в ивицата Газа да стигнат само за още 24 часа. "Спирането на помощните генератори ще изложи на сериозна опасност живота на хиляди пациенти".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1039 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Слава на Хитлер и Зеленски

2023.10.18 | 04:39

4
Слава на ционистите, слава на украинците, слава на нацистите, слава на Хитлер, слава на Зеленски, който няма татуси със свастики да мре, да пребъдат фашистите и да изпепеляват Гои, по възможносот деца

2023.10.17 | 16:36

3
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

2023.10.17 | 14:49

1
Евреите само това вършат ,престъпления.

2023.10.17 | 14:49

2
И човечеството какво ги осъди?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини