"Хизбула" съобщи, че унищожава израелски камери за наблюдение по ливанската граница

  • 16 октомври 2023 17:27

  • 1128
  • 3
"Хизбула" съобщи, че унищожава израелски камери за наблюдение по ливанската граница
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" обяви, че е започнала да унищожава камери за наблюдение на няколко поста на израелската армия по протежение на ливанската граница, предаде Асошиейтед прес, на фона на нарастващо напрежение след избухналата на 7 октомври война между "Хамас" и Израел.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2020

Медийното подразделение на "Хизбула" пусна видеозапис, показващ как снайперисти унищожават камери за наблюдение, поставени на пет точки по ливанско-израелската граница, в това число една пред израелския граничен град Метула.

Въоръжената групировка цели да попречи на израелската армия да проследява движенията от ливанската страна на границата предвид продължаващата от дни размяна на огъня, при която от ливанска страна бяха убити най-малко седем души, включително бойци на "Хизбула".

Безнадеждно ли е конфликта в Близкия Изток между Израел и Палестина да се реши!?

От 7 октомври насам, когато радикалното палестинско движение "Хамас" предприе нападение срещу Южен Израел и уби над 1400 израелски цивилни и военни, напрежението по границата между Израел и Ливан постоянно се покачва, отбелязва БТА.

Терористите от "Хизбула" изстрелват противотанкови ракети по позиции на израелската армия, а израелските военни подлагат на обстрел ливански гранични райони. Израел и "Хизбула" са заклети врагове, които през лятото на 2006 г. водиха война, продължила месец и завършила без победител. Тел Авив смята проиранската военизирана шиитска групировка за най-сериозната непосредствена заплаха за сигурността си, като оценява въоръжението на "Хизбула" на около 150 000 ракети и снаряди, чиято мишена е Израел.

Съществуват опасения, че подкрепяната от Иран влиятелна групировка "Хизбула" може да се намеси във войната с Израел, отбелязва АП, като припомня, че по-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън е предупредил страни от Близкия изток със стратегически позиции да не се намесват в конфликта и е изпратил американски бойни кораби в региона, засвидетелствайки пълна подкрепа на Израел.

Ливанският депутат Хасан Фадлала, който е член на "Хизбула", каза вчера, че групировката е в готовност за всякакви варианти, като допълни: "Ние не искаме да разкриваме какъв ще е следващият ни ход". Той каза също, че следващият ход на "Хизбула" "ще зависи от това какво се случва в Газа".

Министърът на външните работи на Франция Катрин Колона пристигна в ливанската столица Бейрут, където е планирала срещи с местни представители, за да обсъди напрежението по границата. Служебният премиер на Ливан Наджиб Микати заяви, че политически парализираното правителство на страната се мъчи да понижи напрежението по южната граница с Израел и да предотврати въвличането на малката страна в нова война. По-рано днес израелската армия нареди на жители на 28 селища в близост до ливанската граница да се евакуират. Армейската заповед се отнася за територия с ширина от два километра навътре от граничната линия.

"Хизбула" обяви, че обстрелът ѝ по Израел е предупреждение и не означава, че групировката е решила да започне война.

Световната здравна организация каза днес, че е изпратила две пратки с медицински консумативи в Бейрут като подготовка за евентуално повишаване на напрежението по ливанско-израелската граница.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1128 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.10.16 | 20:01

3
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много сперма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik
ВОВА,,,,ПРАЩАЙ САМОЛЕТОНОСАЧИ

2023.10.16 | 17:38

1
Да спасяват джихадисти от разгром....

2023.10.16 | 17:50

2
И подводница ще свърши работа

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини