Прострелян в Израел тийнейджър, чийто родители загиват: Ще пазя куршума в тяхна памет

  • 13 октомври 2023 10:23

  • 2301
  • 1
Прострелян в Израел тийнейджър, чийто родители загиват: Ще пазя куршума в тяхна памет
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

"Мама и татко... Те пожертваха живота си, за да ме спасят", казва 16-годишният Ротем Матиас пред Си Ен Ен.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1998

Той е израелско-американски тийнейджър, чийто родители са убити от бойци на „Хамас“ в Израел. Майката на Ротем загива в опит да го предпази. Той е прострелян, но оцелява след нападението.

"Вече съм в състояние да ходя. Преди няколко дни дори не можех да стоя. Куршумът в стомаха ми беше изваден чрез операция и се чувствам много по-добре", разказва Ротем.

Той споделя, че смята да запази този куршум.

"Исках да го запазя като спомен, за да не ги забравям никога и да помня, че въпреки че това е най-трудният момент в живота ми, открих някаква надежда, че може би мога да живея и да споделя спомените и начина, по който виждах родителите си, с други хора", казва момчето.

Мобилизиран в Израел българин: Когато сме силни отвътре, тогава можем да победим

Ротем има две сестри. Дядо му е професор в университета "Брандайс" в Масачузетс, пише още БТВ.

"Животът им невинаги е бил толкова лесен, но те са преодолели всички препятствия, които са имали, за да създадат едно прекрасно семейство", казва дядото на Ротем.

Само преди няколко дни той е слушал безпомощно как дъщеря му е убита.

"Разговаряхме по телефона с Дебора, когато я убиха. През целия ден бяхме на телефона с внука ни Ротем, докато той първо лежеше под тялото ѝ, а след това намери място да избяга", продължава разказа си той.

"Терористите са имали експлозиви и са взривили входната врата на къщата им, а след това и входната врата на така наречената „безопасна стая“, допълва възрастният мъж.

Ротем се криел повече от 12 часа, след като бил прострелян, пишейки съобщения по телефона си, за да комуникира с хората, които са го съветвали как да диша и да се справя с кръвотечението. Когато момчето било спасено, батерията на телефона му показвала само 4%.

"Мама и татко са мъртви. Съжалявам" – такова съобщение получава една от сестрите на Ротем.

Тя разказва, че след това чакала 13-14 часа, без да е сигурна дали родителите ѝ наистина са изчезнали и дали брат ѝ е в безопасност.

"Бях толкова притеснена и уплашена. Никой не бива да минава през това - никога", казва момичето.

След нападението Ротем и сестрите му се събират отново. Сега обаче те трябва да се справят със загубата на родителите си.

"Те бяха много смели. Бяха добри хора и не заслужаваха нищо толкова ужасно. "Никой от хората в Израел, никой от чуждестранните граждани, които са били тук или са били отведени, не заслужава нищо от това", казва сестрата на Ротем.

Момчето допълва, че родителите му са направили всичко по силите си, за да дадат на децата си живота, който са желали за тях.

"Те искаха да сме щастливи, искаха да сме в мир. Не искаха да сме в ситуация като тази и искаха да живеем, повече от всичко. Те няма да умрат там. Те ще продължат да живеят в спомените и в историите ни", казва Ротем, усмихвайки се през сълзи.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2301 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.13 | 11:50

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини