Бивш посланик на Израел в България: Хамас направи всичко възможно да ни "приспи"

  • 09 октомври 2023 18:42

  • 3670
  • 11
Бивш посланик на Израел в България: Хамас направи всичко възможно да ни "приспи"
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Хамас" предприе действия, с които да притъпи бдителността на Израел преди началото на нападението си от ивицата Газа.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2072

Това заяви в интервю за БТА бившият израелски посланик в България Давид Коен. Дипломатът каза, че миналата седмица е имало преговори между Израел и Хамас, на които израелските власти са се съгласили да увеличат броя на палестинските работници от ивицата Газа, които отиват да работят в Израел, а ислямисткото движение е поело ангажимент да се въздържа от прояви на насилие. От днешна гледна точка, казва Коен, е ясно, че тактиката на "Хамас" е била с тези преговори да „приспи“ израелците. „Тук се мислеше, че ако дадем повече хубави условия за Газа, ще имаме мир“, но това беше номер, каза той.

За него е „необясним“ фактът, че израелското разузнаване се оказа неподготвено за нападението, което радикалната ислямистка групировка "Хамас" предприе срещу Израел в края на миналата седмица. Разузнавателната информация на Израел не беше достатъчно добра и затова атаката на "Хамас" беше изненада, заяви дипломатът. Той направи уговорката, че от 8 години е пенсиониран и не е в системата на израелското министерство на външните работи.

По думите му палестинските бойци са били добре подготвени, използвали са технически средства, така че израелската гранична охрана да не може да предвиди проникването на „стотици терористи“ през границата. 

Посланикът на Израел у нас: Не говорим за човешки същества, а за зверове

Не мисля, че Израел има намерение да вземе властта и да контролира напълно ивицата Газа, но ще направим всичко възможно да предотвратим повтарянето на това, което се случи сега, каза Коен. Той предупреди, че е опасно други страни да вземат страна по конфликта в Газа, защото това „ще направи по-сложна ситуацията“.  Коен каза, че е било отправено предупреждение към ливанската групировка "Хизбула" и Иран да не предприемат никакви инициативи. „Иранците са тези, които дават зелена светлина и на Хамас, и на Хизбула. Те ги подкрепят и им доставят оръжия“, заяви още бившият посланик. 

Давид Коен бе посланик на Израел в България от 1996 до 2000 година. В края на мандата си получи орден "Стара планина" първа степен "за извънредно големите му заслуги за укрепването и развитието на българо-израелските отношения", показва справка на дирекция "Справочна информация" на БТА.

От събота насам бойците на "Хамас" убиха над 700 израелци, раниха 2400 и взеха над 100 души за заложници според последните данни на Ройтерс. Това е най-смъртоносното нападение на територията на Израел от Войната от Йом Кипур, избухнала преди точно 50 години.

Израел отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав, където загинаха 558 души и бяха ранени над 2800, съобщи ДПА, като се позова на информация на здравното министерство там.

"Хамас" е в списъка с терористични организации на Израел, Европейския съюз и Съединените щати.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3670 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2023.10.10 | 01:45

10
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw
Иван Иванов

2023.10.09 | 22:19

8
УТОЧНВАМ-АВТОРЪТ НА СТАТИЯТА Е ТЪПАНАР.

2023.10.09 | 21:16

6
Закон:Причина-следствие.Няма богоизбрани

2023.10.09 | 21:17

7
Време е Израел да си пожъне,което пося.

2023.10.09 | 20:36

5
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

2023.10.09 | 20:33

4
Стига война, трябва толерантност и компромис.!!
Сърбеца

2023.10.09 | 20:01

2
Поредната еврейска лъжа и изценировка
ПУТИН И ТОЙ

2023.10.09 | 19:10

1
ДА;:

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини