Повече от 20 души бяха арестувани в Истанбул и Къркларели заради подозрения в терористична дейност

  • 02 октомври 2023 12:53

  • 730
  • 1
Повече от 20 души бяха арестувани в Истанбул и Къркларели заради подозрения в терористична дейност
© Getty images (архив)

В окръг Истанбул и в граничещия с България окръг Къркларели (Лозенград) днес бяха задържани 20 души, заподозрени в терористична дейност. Сред арестуваните е окръжният говорител на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), както и общински председатели, съобщи в аканута си в социалната мрежа Екс министърът на вътрешните работи Али Йерликая, предаде БТА.

Антитерористичната операция бе предприета след вчерашния самоубийствен атентат, извършен пред министерството на вътрешните работи в Анкара. При нападението бяха ранени двама полицаи. Силите на реда успяха да неутрализират единия от двамата нападатели.

Йерликая посочи, че акциите в Истанбул и Къркларели са предприети, след като е получена информация за лица, които събират средства за терористична организация. При операцията са претърсени 11 района в Истанбул и 26 адреса в Къркларели. Задържани са 20 души, сред които високопоставени членове на ДПН.

Министърът на вътрешните работи подчерта, че борбата на Турция срещу тероризма ще продължи с решителност и категоричност, докато и последният терорист не бъде неутрализиран.

Според турските власти Демократичната партия на народите е свързана с признатата за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК).

ПКК пое вчера отговорност за атентата пред министерството на вътрешните работи.

Кюрдската работническа партия пое отговорност за атентата в Анкара

Часове след нападението турските военновъздушни сили извършиха редица акции в Северен Ирак, където бойците от ПКК имат бази. При операциите са били поразени 20 цели на ПКК и са били убити много бойци в районите Метина, Хакурк, Кандил и Гара, съобщи министерството на националната отбрана на Турция.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
730 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.02 | 13:43

1
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.----> mub.me/handy

Добави коментар

Водещи новини