Първа жп връзка свързва Ирак и Иран до година и половина

  • 26 септември 2023 13:51

  • 716
  • 1
Първа жп връзка свързва Ирак и Иран до година и половина
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Ирак се надява за приключи строежа на първата си жп връзка с Иран до 18 месеца и така да улесни превоза на милиони поклонници, посещаващи шиитските светини в страната, съобщи висш представител на транспортното министерство, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Жп линията с дължина от около 30 км ще свързва южния иракски град Басра с иранското гранично селище Шаламджа, информира БТА.

Двете държави, които воюваха в продължение на осем години през 80-те години на миналия век, постепенно подобряват отношенията си през последните две десетилетия благодарение на факта, че шиитските партии в Ирак увеличават значително тежестта и влиянието си, посочва Ройтерс.

"Влаковете трябва да започнат да се движат до година и половина, разстоянието е малко", заяви Насер ал-Асади, съветник по транспорта на иракския премиер. Той добави, че властите предвиждат и влакова връзка между Карбала и Наджаф, където е седалището на иракското шиитско духовенство.

Проектите са част от голям транспортен план на властите в Багдад, включващи и пълно обновяване на летището в столицата, както и на дългата 1200 км жп линия, свързваща пристанищния град Басра на югоизток с Турция на северозапад.

Последвайте канала на

Десислава Станева
716 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.26 | 18:45

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини