Нетаняху направи лапсус в речта си пред Общото събрание на ООН, говорейки за Иран

  • 22 септември 2023 21:38

  • 1307
  • 3
Нетаняху направи лапсус в речта си пред Общото събрание на ООН, говорейки за Иран
©

Премиерът на Израел Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и говори днес пред Общото събрание на ООН за "ядрена заплаха" срещу Иран, преди неговият офис да обяви, че тези негови думи се оттеглят и че става дума за лапсус, предаде Франс прес.

Той също така приветства това, че Израел и Саудитска Арабия са близко до исторически мир, едно сближаване, което не се нрави на Техеран.

Израел: Имаме право да се защитим от иранската заплаха

По време на речта си пред Общото събрание на ООН израелският премиер отново разкритикува Иран и заяви: "Докато аз съм премиер на Израел, ще направя всичко, което е в моята власт, за да попреча на Иран да се сдобие с ядрено оръжие".     

"Преди всичко Иран трябва да се изправи пред една ядрена заплаха, на която може да се вярва", допълни той.

Но неговият офис бързо оттегли тези думи. "Текстът на речта споменаваше за необходимостта от една военна заплаха, на която да се вярва, за да се възпре иранската ядрена програма, а не за една ядрена заплаха", увери канцеларията на Нетаняху и подчерта, че става дума за грешка при прочита на речта и че премиерът се придържа към оригиналния текст на словото си.

"Представям си, че Нетаняху е допуснал грешка при произнасянето на речта", коментира пред Франс прес Ричар Гоуан, анализатор от Международната кризисна група. Той припомни, че Нетаняху не е първият лидер, който допуска лапсуси при произнасяне на реч от трибуната на Общото събрание на ООН. 

"Фактът, че Израел разполага със собствено ядрено разубеждаване не е тайна. Но не мисля, че Нетаняху предвиждаше да прави реклама на израелските атомни бомби пред ООН", допълни експертът.

Израел никога не е потвърждавал, нито отричал да притежава ядрено оръжие. Смята се, че той притежава 90 ядрени бойни глави, според последните оценки на Международния институт за изследвания на мира в Стокхолм (СИПРИ).

Относно сближаването между Израел и Саудитска Арабия Нетаняху заяви, че подобен мир ще допринесе много за край на израело-арабския конфликт, ще насърчи други арабски страни да нормализират отношенията си с Израел, ще увеличи възможностите за мир с палестинците.

"Но мисля, че ние не трябва да даваме на палестинците право на вето върху новите договори за мир с арабските страни", заяви той.  "Палестинците биха могли да спечелят доста от един по-пространен мир. Те трябва да участват в този процес", допълни той, предаде БТА.

По-рано през седмицата президентът на Иран Ебрахим Раиси разкритикува евентуалното финализиране на процеса по сближаване на Израел и Саудитска Арабия, като нарече това "удар с нож в гърба на палестинците".

Палестинският президент Махмуд Абас пък предупреди от трибуната на ООН, че няма да има мир в Близкия изток, без да се отчитат законните права на неговия народ, тоест да се приложи решението за две държави.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1307 3

Коментари 3

Добави коментар
Lissa

2023.09.23 | 01:35

3
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw
Емѝ...

2023.09.22 | 22:03

2
Натаняху е най-големия! Ако му е резан пишока ще му дам да вкара главичката в дупето ми. Слава Украини ✌️

2023.09.22 | 21:49

1
Ами нали си е Лайно.

Добави коментар

Водещи новини