Израел обмисля да изнася газ към Европа през Турция

  • 30 август 2023 18:33

  • 826
  • 1
Израел обмисля да изнася газ към Европа през Турция
© Getty (архив)

Израел обмисля да изнася газ към Европа по газопровод през Турция, твърди издаваният в Лондон саудитски вестник "Ашарк Ал Аусат", цитиран от турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Телевизионният канал отбелязва, че публикацията в арабския вестник идва на фона на продължаващо затопляне на отношенията между Турция и Израел в следствие на предприетите взаимни стъпки.

Под заглавие "Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и обмисля газопровод до Европа през Турция" саудитският вестник твърди, че израелският премиер е инструктирал свои служители да проучат алтернативи на сегашния износ на газ от Израел. Един от разглежданите варианти е изграждането на подводен тръбопровод от Турция до най-голямото израелско офшорно газово находище Левиатан, пише "Ашарк Ал Аусат".

Според този план газът ще бъде насочен към Турция, а от там - към южноевропейските държави.

Като подчертава ключовото значение на Турция в този план, саудитският вестник посочва, че "предложеният газопровод има за цел да свърже ключовия турско-европейски газопровод с богатите газови запаси в Израел и съседни региони като Египет и ОАЕ".

Според политически източници израелският премиер знае, че турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва иска този газопровод да мине през Турция и "сега трябва да изчака Турция да поиска конкретни стъпки в това отношение", пише още арабският вестник, цитиран от СиЕнЕн-Тюрк, предаде БТА.

Вносът на втечнен природен газ в ЕС от Русия се е увеличил с 40 на сто от 2021 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
826 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.08.30 | 18:44

1
руски газ

Добави коментар

Водещи новини