Израелски войници простреляха 3-годишно палестинче на Западния бряг, то почина

  • 05 юни 2023 16:58

  • 663
  • 0
Израелски войници простреляха 3-годишно палестинче на Западния бряг, то почина
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

3-годишно палестинче, простреляно миналата седмица от израелски войници на Западния бряг, е починало от раните си, съобщава БТА, като се позова на представители на израелска болница.

Мохамед ат Тамими бе ранен в главата в четвъртък близо до село Неби Салех, докато е бил в кола с баща си. Той е бил транспортиран по въздух до израелска болница, която съобщи днес за смъртта му.

Израелската армия каза, че е открила огън, след като въоръжен човек в района е стрелял по израелски охранителен пост близо до еврейско селище на окупирания Западен бряг.

Израелски войници задържаха 3-годишно палестинче, провокирало ги (видео)

Бащата на момчето, Хайтам ат Тамими, каза, че тъкмо бил закопчал колана на сина си в колата, за да отидат на гости на роднина, когато куршумът го поразил. Бащата също е бил прострелян и му е оказана медицинска помощ в палестинска болница.

Израелските въоръжени сили са започнали разследване на случилото се.

Правозащитни групи обаче твърдят, че подобни разследвания рядко водят до съдебно преследване или дисциплинарни мерки срещу войниците, отбелязва АП.

Вълната от насилие на окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим продължава вече повече от година. Сблъсъците и атаките се увеличиха, след като новото крайнодясно правителство на Израел встъпи в длъжност в края на декември.

Тази година година на Западния бряг и в Източен Йерусалим бяха убити близо 120 палестинци. Почти половината от тях са членове на групировки, сочи справка на АП, но израелската армия твърди, че делът на бойците сред жертвите е много по-голям. Убити са и младежи, хвърляли камъни по израелски войници, както и хора, които не са замесени в насилието.

Междувременно при палестински нападения срещу израелци в тези райони са убити най-малко 21 души.

Палестинец и тригодишно дете бяха тежко ранени при стрелба край еврейско селище

Израел превзема Западния бряг и Източен Йерусалим, заедно с ивицата Газа, по време на войната в Близкия изток през 1967 г. Палестинците искат да създадат своя държава на тези територии.

В момента около 700 000 евреи живеят в селища на Западния бряг и в Източен Йерусалим. По-голямата част от международната общност смята тези селища за незаконни или за пречка за мира, отбелязва АП.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
663 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини