Иран е екзекутирал най-малко 173 души тази година за престъпления, свързани с наркотици

  • 02 юни 2023 10:38

  • 343
  • 1
Иран е екзекутирал най-малко 173 души тази година за престъпления, свързани с наркотици
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Иранските власти са екзекутирали тази година най-малко 173 души, осъдени за престъпления, свързани с наркотици, почти три пъти повече, отколкото за същия период на миналата, предаде ДПА, като се позова на доклад на "Амнести интернешънъл".

Екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици, съставляват две трети от всички екзекуции, извършени в Иран през първите пет месеца на годината, се казва в доклада на организацията.

"Безсрамните темпове", с които иранските власти извършват екзекуции, свързани с наркотици, в нарушение на международното право, "разкриват тяхната липса на човечност и грубото незачитане на правото на живот", заяви заместник-директорът на "Амнести интернешънъл" за Близкия Изток и Северна Африка Диана Елтахауи. "Международната общност трябва да гарантира, че сътрудничеството в инициативите за борба с трафика на наркотици не допринасят, пряко или косвено, за произволно лишаване от живот и други нарушения на правата на човека в Иран", добави тя.

Докладът констатира, че общият брой на екзекуциите в страната за всички престъпления също значително се е увеличил, като от началото на годината досега са екзекутирани най-малко 282 души. Това е почти два пъти повече от стойностите за същия период на миналата година, отбелязва ДПА.

"Ако властите продължават да извършват екзекуции с такъв тревожен темп, те може да убият близо хиляда затворници до края на годината", предупреждава "Амнести интернешънъл".

Иран иска да подобри противовъздушната отбрана на Сирия

Според организацията единствено Китай е извършил по-голям брой екзекуции от Иран за миналата година.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
343 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
един

2023.06.02 | 11:09

1
браво на братовчедите! осъдени за престъпления, свързани с наркотици трябва по принцип да бъдат винаги живи закопани

Добави коментар

Водещи новини