Иран иска да подобри противовъздушната отбрана на Сирия

  • 29 май 2023 17:53

  • 413
  • 0
Иран иска да подобри противовъздушната отбрана на Сирия
© Getty (архив)

Иран иска да помогне на армията на сирийския президент Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и като подобри противовъздушната отбрана на Сирия, съобщи информационната агенция на Ислямската република Фарс, цитирана от БТА.

В интервю пред Фарс иранският генерал Саид Хамза Каландари посочи, че макар и Сирия да разполага със способности в сферата на противовъздушната отбрана ПВО, „сирийските братя“ ще бъдат подпомогнати с техника и тактически подобрения.

Генералът, който заема висок пост в иранското министерство на отбраната, заяви, че целта е да бъдат възпрени израелските нападения.

Израел отново нанесе въздушни удари в Сирия

Иран и Русия са двамата най-важни съюзници на Асад.

От 90-те години Техеран разширява политическите и военните си връзки в региона чрез подкрепа за най-различни шиитски милиции, като целта му е да създаде мрежа от съюзници, които да образуват общ фронт срещу Израел.

В Сирия иранските кадри официално действат единствено като военни съветници. Израел редовно бомбардира цели в Сирия, както направи и снощи.

През март 2011 г. много сирийци излязоха по улиците, за да протестират срещу управлението на Асад по време на революциите от Арабската пролет.

Силите за сигурност на сирийския президент отговориха на демонстрациите с насилие. Политическите вълнения впоследствие прераснаха в гражданска война, в която се намесиха и външни играчи и която продължава и до днес.

Около две трети от Сирия се върна под правителствен контрол.

Novini.bg
413 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини