Саудитска Арабия екзекутира още един човек по обвинение в тероризъм

  • 24 май 2023 06:21

  • 1108
  • 3
Саудитска Арабия екзекутира още един човек по обвинение в тероризъм
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Още един човек беше екзекутиран в Саудитска Арабия, след като беше обвинен, че е бил обучен във вражеска страна да използва оръжие, с цел да "посегне на сигурността на кралството", съобщи Франс прес.

Информацията е на Саудитската агенция по печата, пояснява БТА.

Иран екзекутира трима мъже, осъдени във връзка с протестите

С това броят на екзекуциите за тероризъм в страната от началото на месеца достигна 7, повечето са извършени в източната част на сунитското кралство, която е бастион на шиитското малцинство. Саудитска Арабия е една от страните, издаващи най-много смъртни присъди, като от началото на годината са били екзекутирани 36 души.

През 2022 г. са били екзекутирани 147, или двойно повече от предишната година. В тази цифра се включват 81 осъдени за тероризъм, които бяха екзекутирани в един и същи ден, предизвиквайки критики от международната общност.

Екзекутираният вчера мъж, роден в страната, е бил признат за виновен, че се е присъединил към военен лагер на "вражеска страна", където се е обучавал в използване на оръжие и на експлозиви. След това той се е върнал, с цел да приложи на практика своите терористични планове, които биха застрашили сигурността на кралството.

Трима други саудитци бяха екзекутирани предишния ден в източната част на страната, по същите обвинения, добави Саудитската агенция по печата.

Над 1000 осъдени на смърт бяха екзекутирани от идването на власт на крал Салман и неговия син Мохамед, де факто ръководещ кралството, според преброяване на британската правозащитна организация Реприйв и на Европейско-саудитската организация по правата на човека, публикувано в началото на годината. Оттогава насам в кралството се извършвани средно 129,5 екзекуции годишно, в сравнение със 70,8 годишно в периода 2010-2014 г., според същия източник.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1108 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Sarbeca Z

2023.05.24 | 07:17

3
И сащ загиват
Хашоги

2023.05.24 | 07:14

2
И пендалите колят

2023.05.24 | 06:33

1
Веднага да им се внесе демокрация!

Добави коментар

Водещи новини