Израел се стреми да бъде свръхсила в сферата на изкуствения интелект

  • 22 май 2023 16:31

  • 589
  • 0
Израел се стреми да бъде свръхсила в сферата на изкуствения интелект
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Израел се стреми да използва своите технологични постижения, за да се превърне в свръхсила в областта на изкуствения интелект (ИИ), заяви генералният директор на министерството на отбраната, който прогнозира напредък при автономно действащите бойни машини и рационализиране на процеса на вземане на решения в бойни действия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Стъпките за овладяване на бързата еволюция на изкуствения интелект включват формирането на специална организация за военна роботика в министерството и рекордно висок бюджет за свързаните с това проучвания и разработки тази година, заяви запасният генерал Еял Замир.

"Има хора, които виждат ИИ като следващата революция в промяна на облика на бойното поле", каза той на годишния международен форум по сигурността - Конференцията в Херцлия.

Министерството на отбраната на Израел отказа да предостави данни за финансирането на ИИ.

Лидерите от Г-7 ще създадат работна група по въпросите на изкуствения интелект

Израелските военни вече разкриха подробности за неща, които до скоро бяха секретни, за някои вече разгърнатите автономни системи. През 2021 г. те заявиха, че роботизирани джипове за наблюдение ще помагат за патрулирането на границата с ивицата Газа, отбелязва БТА.

Този месец държавната компания "Израел еъръспейс индъстриз" (Israel Aerospace Industries) представи подводница за събиране на разузнавателна информация, която според нея, вече има зад гърба си "хиляди часове" в действие.

Замир изтъкна постиженията на Израел в областта на кибервойната, за които се смята, че са били използвани срещу съоръжения от иранската ядрена програма.

"Нашата мисия е да превърнем Държавата Израел в свръхсила на изкуствения интелект и да бъдем начело на един много ограничен брой световни сили, които са в този клуб", каза той.

Константин Тодоров
589 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини