Башар Асад е поканен да участва в Конференцията на ООН за климата КОП28

  • 16 май 2023 09:51

  • 285
  • 1
Башар Асад е поканен да участва в Конференцията на ООН за климата КОП28
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Сирийският президент Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и е поканен от президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян да участва в предстоящата Конференция на ООН за климата КОП28 в Дубай, предаде сирийската новинарска агенция САНА, цитирана от ДПА.

Очаква се КОП28 да бъде първата голяма среща с много западни лидери, в която ще участва Асад от началото на конфликта в Сирия през 2011 г.

Обединените арабски емирства от известно време работят за сближаване с Асад, отбелязва ДПА.

След като членството на Сирия в Арабската лига бе възобновено, се очаква Асад да участва в срещата на лидерите на страните от организацията, която ще бъде проведена в петък в Саудитска Арабия, пише БТА.

Западните страни все още изключват възможността за контакти със сирийския лидер, след като преди 12 години Европейският съюз въведе санкции срещу режима му в отговор на насилието срещу антиправителствени демонстранти, което насилие доведе по-късно и до гражданска война.

Росица Валентинова
285 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Z Z Z Z Z

2023.05.16 | 11:13

1
Не насилието на Асад срещу терористите от Ан Нусра доведе до Гражданска война в Сирия, а намесата на Запада там я доведе - финансираха терористите и ги въоръжиха и запалиха войната, която за техен резил Асад спечели категорично.

Добави коментар

Водещи новини