Талибаните не получиха официално признание на международна срещата за Афганистан в Доха

  • 02 май 2023 18:40

  • 703
  • 2
Талибаните не получиха официално признание на международна срещата за Афганистан в Доха
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Международната среща в Катар, посветена на Афганистан, приключи без правителството на талибаните да получи каквото и да е официално признаване, предаде Асошиейтед прес.

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно заяви пред делегатите, че в момента Афганистан е обхванат от най-голямата хуманитарна криза в света. 

ООН описа конференцията в Доха като форум на страни и организации, които се опитват да постигнат единство по въпроси, свързани с човешките права, държавното управление и борбата с тероризма и наркотрафика.

"За да се постигнат всички тези цели ние не трябва да се отказваме от ангажиментите си“, подчерта Гутериш. "Имаше и много призиви ангажираността ни да е още по-ефективна и да е основана на уроците, които научихме от миналото", допълни той.

Запитан дали би имало обстоятелства, при които би провел директна среща с талибаните, Гутериш заяви: "Когато настъпи подходящият момент, очевидно аз няма да откажа тази възможност". 

На срещата в Доха нямаше представители на талибаните, които завзеха властта в Афганистан през 2021 г.

ООН с резолюция, призоваваща талибаните да престанат да ограничават афганистанските жени

Ръководителят на политическия им офис в Доха Сухаил Шахин заяви пред АП, че афганистанското правителство не приема изводите от този форум. "Ако те не са готови да ни чуят и да се запознаят с нашата позиция, как биха могли да постигнат убедително и задоволително решение", коментира Шахин. "Едностранните решения не могат да дадат резултат. Афганистан е независима страна. Той има свой собствен глас; искаме да ни чуят", допълни той.

В неделя Шахин се е срещнал в Доха с Андрю Маккоубри, директор на отдела за Афганистан и Пакистан на британското външно министерство, както и с Юе Сяоюн, специален китайски пратеник в катарската столица.

В приключилата днес среща в Доха участваха представители на Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Иран, Япония, Казахстан, Киргизстан, Норвегия, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия, Таджикистан, Турция, Туркменистан, Обединените арабски емирства, Великобритания, САЩ и Узбекистан.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
703 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.05.06 | 09:36

1
Негранотно заглавие, както винаги.

2023.05.06 | 09:36

2
Неграмотно.

Добави коментар

Водещи новини