Десетки хиляди израелци подкрепиха плана на властта за съдебна реформа

  • 28 април 2023 11:16

  • 262
  • 0
Десетки хиляди израелци подкрепиха плана на властта за съдебна реформа
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Десетки хиляди израелци излязоха по улиците на Ерусалим, за да подкрепят противоречивите планове за съдебна реформа на крайнодясното коалиционно правителство, оглавявано от Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и, които предвиждат премахването на много от правомощията на Върховния съд, предаде Ройтерс.

Обществото в Еврейската държава продължава да бъде разделено по въпроса за планираните промени, като поддръжниците им смятат, че те ще балансират властите, а според критиците те ще премахнат контрола върху правителството.

"Страната заслужава съдебна реформа", скандираха снощи демонстрантите и развяваха израелски знамена.

През последните седмици обаче Израел бе обхванат от големи протести срещу предвидените промени.

Не спират протестите срещу съдебната реформа в Израел

Последните проучвания на общественото мнение показаха, че реформите са крайно непопулярни.

"Към всички мои приятели, които са тук: вижте колко голяма сила имаме", обърна се крайнодесният израелски финансов министър Бецалел Смотрич към събралите демонстранти. "Те имат на своя страна медиите и магнатите, които ще финансират протестите им, но ние имаме подкрепата на нацията", продължи Смотрич.  

Правосъдният министър Ярив Левин от своя страна каза пред събралите се симпатизанти на правителството, че е "възможно да се постигне съгласие" чрез диалог с другата страна, но думите му бяха посрещнати със смесени реакции от тълпата.  

Вчера губернаторът на Флорида Рон Десантис заяви на пресконференция в Еерусалим, че САЩ трябва да стоят настрана от дебата в Израел за бъдещето на демокрацията в страната, допълни ДПА, цитирана от БТА.

"Америка трябва да уважава правото на Израел сам да взима решения за собственото си управление", каза Десантис, който е на визита по покана на в. "Джерузалем пост" и Музея на толерантността.

"Вие сте умни хора, ще го измислите. Не би трябвало да се бъркаме в тези важни въпроси", допълни Десантис, който е смятан за най-големият съперник на бившия президент Доналд Тръмп за номинацията на републиканците за предстоящите догодина президентски избори.

 

Валери Зайцев
262 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини