Иран е доставял оръжие заедно с хуманитарна помощ за пострадалите от труса сирийци

  • 12 април 2023 16:22

  • 368
  • 1
Иран е доставял оръжие заедно с хуманитарна помощ за пострадалите от труса сирийци
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Иран е използвал самолети, натоварени с хуманитарна помощ за пострадалите от тежкия трус сирийци, за да достави оръжия, боеприпаси и военна техника за подкрепяни от него милиции и силите под командването на Дамаск", предаде Ройтерс.

Според източници на световната информационна агенция през първите седем седмици след силното земетресение (в нощта на 6 срещу 7 февруари 2023 г.) самолети на елитното военнизирано подразделение на Техеран Корпус на стражите на Ислямската революция (КСИР) са извършили стотици рейсове от Иран до летища в Дамаск, северния град Алепо и пристанището на Средиземно море Латакия. "Освен храна, лекарства, питейна вода и други необходими за пострадалите хора неща, на бордовете на машините е имало автоматично оръжие, пистолети, гранатохвъргачки, боеприпаси, ракети, радари и автомобили", добави медията.

"Оръжията и другото оборудване са били предназначени за подкрепяните от Техеран милиции и за бойците под командването на сирийския президент Башар Асад", заявиха източници от арабската страна пред Ройтерс.

Бившият началник на центъра за анализи към службата за военно разузнаване на израелското министерство на отбраната (АМАН) Йоси Купервасер заяви, че Техеран е извършвал доставки на военно оборудване. "Ние бяхме много добре информирани за полетите от Иран към Сирия. Все едно, че бяхме на летищата", каза той. "Ексвоенният не отговори на въпрос дали въоръжинете сили на Еврейската държава (ЦАХАЛ) са предприемали атаките срещу аерогарите", посочи още агенцията.

 

Мощни взривове бяха чути в Дамаск. Сирия: Израел ни удари

"Властите в Иран отрекоха да са доставяли оръжия и друго военно оборудване със самолетите, натоварени с хуманитарна помощ" , допълни медията.

Валери Зайцев
368 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Sarbeca Z

2023.04.12 | 17:52

1
Що пък не мама ви да е.ба журналистическа

Добави коментар

Водещи новини