Нетаняху обяви, че е поставил на пауза съдебната реформа в Израел

  • 27 март 2023 12:25

  • 274
  • 1
Нетаняху обяви, че е поставил на пауза съдебната реформа в Израел
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Обрат в ситуацията в Израел след седмици на бурни протести срещу плана за съдебна реформа. Тази сутрин израелският премиер Бенамин Нетаняху свика среща на коалиционните партньори, на която е обявил, че поставя на пауза съдебната реформа.

Междувременно израелският президент призова правителството да спре незабавно готвените промени с думите към премиера, че "целият народ и целият свят ви гледа". В Израел тази нощ се стигна до безредици, след като хиляди излязоха на протест, провокиран от уволнението на министъра на отбраната заради несъгласието му с реформата. Демонстрациите не стихват вече три месеца.

Първо открито несъгласие със спорната реформа на Нетаняху от страна на член на правителството дойде от министъра на отбраната: "Заявявам открито и категорично, че в името на сигурността на Израел, в името на нашите синове и дъщери, законодателният процес трябва да спре".

Това изказване коства поста на Йоав Галант. Уволнението му засили гнева на противниците на реформата. Демонстранти блокираха основната магистрала в Тел Авив и запалиха огън. Полицията използва водни оръдия, за да ги разпръсне. По същия начин силите на реда отблъснаха протестиращи, които пробиха барикадите близо до дома на министър-председателя в Ерусалим.

"Това е нашата страна, искаме да живеем тук, може да звучи по детски или наивно, но наистина обичаме това място", заяви Ноа Леванон, студентка.

"Историческа нощ, надяваме се тази вечер да завърши с положителен резултат по отношение на реформата. Това е целта ни - да спрем напълно преврата в съдебната система", коментира журналистът Ювал Кра.

Израелският президент призова правителството да спре незабавно плана за съдебна реформа

"Тук сме, защото много опасен човек на име Биби Нетаняху се опитва да съсредоточи цялата власт в ръцете си", каза адвокатът Йотам Клейман.

Най-голямото опасение на критиците на реформата е че ще се наруши балансът в демократичната система. Кметовете на три израелски общини обявиха, че започват гладна стачка пред кабинета на Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и в Ерусалим, предава БНТ. 

Консулът на Израел в Ню Йорк съобщи, че подава оставка в знак на протест срещу уволнението на министъра на отбраната.

Виолета Симеонова
274 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Чуча

2023.03.27 | 14:57

1
14:54 ч. - Все още в Израел не е обявена пауза за съдебната реформа. Поне си превеждайте добре източниците откъдето взаимствате информация!

Добави коментар

Водещи новини