ИД уби 15 събирачи на трюфели в Сирия

  • 24 март 2023 17:38

  • 702
  • 1
ИД уби 15 събирачи на трюфели в Сирия
© Getty (архив)

Най-малко 15 души, сред които 7 цивилни, бяха убити, а най-малко 40 - отвлечени, при атака на джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в Централна Сирия, съобщи днес Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от АФП.

По данни на неправителствената мониторингова организация повече от 150 човека, предимно цивилни, са били убити от февруари, докато са събирали пясъчни трюфели, изкупувани на високи цени.

"Бойци на ИД са прерязали гърлата на най-малко 15 души - 7 цивилни и 8 въоръжени мъже, лоялни на режима в Дамаск - докато последните са брали трюфели в пустинята на централната сирийска провинция Хама“, посочи още центърът, който има широка мрежа от източници в Сирия. Той добави, че 40 човека са били отвлечени.

Сирийските държавни медии засега не са съобщили за нападението.

ИД, която през 2014 г. превзе големи територии в Сирия, беше победена в тази страна през март 2019 г. от международната антиджихадистка коалиция, водена от САЩ и кюрдски милиции. Тази година обаче броят на смъртоносните атаки, извършени от групировката в този район, се увеличи, отбеляза АФП, цитирана от БТА.

Тъй като страната преживява икономически колапс, предизвикан от войната, започнала през 2011 г., хората в отдалечени селски райони берат трюфели, за да преживяват.

Един килограм трюфели, които обикновено се берат от февруари до април, струват от 5 до 25 долара, в зависимост от размера и качеството.

Конфликтът в Сирия, предизвикан от потушаването на продемократичните протести, причини смъртта на половин милион души, разсели милиони хора и разпокъса страната.

Гладът и недохранването в Сирия рязко нарастват

Валери Зайцев
702 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай хуй

2023.03.24 | 19:30

1
И тез излязоха от пандемията вече

Добави коментар

Водещи новини