Нетаняху се опитва да успокои критиките относно промените в закона за еврейските селища на Западния бряг

  • 22 март 2023 17:27

  • 276
  • 0
Нетаняху се опитва да успокои критиките относно промените в закона за еврейските селища на Западния бряг
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и днес се опита да смекчи критиките относно промените в закона, позволяващи връщането на еврейски заселници в четири изоставени селища на окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията цитира думите на Нетаняху, че израелското правителство "няма намерение" да се връща в четирите селища на Западния бряг, както предвижда отмененият от Кнесета тази седмица закон.

Нетаняху прави това изявление след острите критики от страна на САЩ и международния отклик срещу крайнодясното правителство на Израел, най-твърдолинейното в историята на страната, по повод гласуваното вчера от Кнесета отменяне на закон от 2005 г., който предвижда премахването на четирите селища на Западния бряг.

Администрацията на американския президент Джо Байдън извика израелския посланик във Вашингтон броени часове след гласуването, което е рядка проява на порицание между съюзници.

Междувременно парламентът на Йордания, до голяма степен символично, гласува по-рано за изгонване посланика на Израел от страната заради острите думи на израелски министър.

Еврейски заселник застреля палестинец на Западния бряг

Нетаняху каза, че вчерашното гласуване в Кнесета е сложило край на един период, в който са били дискриминирани и унижавани евреи, като не им е било разрешавано да живеят в така наречената Северна Самария, използвайки библейското наименование на Западния бряг.

"В този смисъл правителството няма намерение да изгражда нови селища в тези райони", каза Нетаняху.

Американският заместник-държавен секретар Уенди Шърман изрази пред израелския посланик във Вашингтон Майкъл Херцог загрижеността на САЩ по повод на гласуването в Кнесета. Броени дни по-рано Израел бе обещал да не одобрява изграждането на нови селища или да не предприема едностранни действия.

Критиците се опасяват, че гласуването може да разчисти пътя за възстановяване на четирите селища, изоставени преди повече от 20 години, когато израелските сили се изтеглиха от ивицата Газа, както и да върне още по-назад палестинските надежди за своя държава, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини