20 г. след инвазията на САЩ Ирак търси лек за раните си и се страхува от бъдещето

  • 20 март 2023 12:03

  • 974
  • 4
20 г. след инвазията на САЩ Ирак търси лек за раните си и се страхува от бъдещето
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Ирак отбелязва днес възможно най-скромно двайсетата годишнина от нахлуването на САЩ и свалянето на Саддам Хюсеин, сложили начало на серия кръвопролитни конфликти. Днес положението привидно е нормално, но иракчаните се страхуват за бъдещето си, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Нито федералното правителство в Багдад, нито регионалното правителство на Иракски Кюрдистан не организират днес никакви церемонии. А премиерът Мохамед Шия ас Судани, подкрепян от проиранска коалиция, не говори тези дни публично за американското нахлуване, а за предизвиканото от него "падане на диктаторския режим". 

"Помним за страданията на нашия народ през тези години, минали под знака на безразсъдни войни", каза той на конференция под мотото "Ирак, двайсет години по-късно. . . а след това?" в неделя в Багдад.

Всичко започва на 20 март 2003 г. В рамките на операцията "Свобода за Ирак" близо 150 000 американци и 40 000 британци започват светкавична интервенция по малките часове.

Стигат им три седмици, за да решат съдбата на режима на Саддам Хюсеин и на 9 април да поемат контрола над Багдад.

Премиерът на Ирак поиска военните на САЩ да останат в страната

Поредица конфликти

Целта, обявена от администрацията на Джордж У. Буш, бе да се отнемат оръжията за масово унищожаване, предполагаемо притежавани от диктатора. Но подобни оръжия така и не бяха открити.

И тази инвазия сложи начало на един от най-кървавите периоди в историята на Ирак: в страната първо избухна страховита гражданска война (2006-2008 г.), после част от територията ѝ бе окупирана от джихадистката групировка "Ислямска държава", чиито бойци извършиха множество зверства.

От 2003 до 2011 г., когато американската армия се изтегли, са били убити над 100 000 цивилни иракчани според организацията "Ирак боди каунт". САЩ дадоха близо 4500 жертви.

Днес ситуацията в Ирак донякъде се е нормализирала: редовно се произвеждат избори, политическият плурализъм се насърчава, свободата на изказа е гарантирана.

Но какво става на практика? Преговорите за формиране на правителство след изборите за парламент през октомври 2021 г. траяха цяла година и бяха изпъстрени с епизоди на нечувано насилие в центъра на Багдад.

А мисията на ООН в Ирак предупреди миналата година, че в страната цари "среда на страх и сплашване", спъваща свободата на изказа.

Шефът на Пентагона пристигна на необявено предварително посещение в Ирак

"Пандемия от корупция"

Сред всички беди, тегнещи над страната, иракчаните осъждат освен това корупцията (Ирак е на 157-о място от общо 180 страни в класацията на НПО "Трансперънси интернешънъл"), безхаберието на управляващите, братоубийствените им борби за власт и влиянието на големия съсед – Иран.

Правителствата, редували се от 2003 г. насам, "не успяха да преборят корупцията в здравеопазването и държавната администрация.Отиваме от зле на по-зле. Никое правителство нищо не е дало на народа", оплаква се Абас Мохамед, 30-годишен инженер, в Багдад.

В страната, изключително богата на петрол, една трета от хората живеят в бедност, а държавната администрация не си мръдва пръста за нищо.

Спиранията на тока са всекидневие и се случва да траят по 12 часа, а само най-богатите могат да си позволят лукс като електрогенератори. 

В неделя премиерът отново се ангажира "да се бори срещу пандемията от корупция".

Но според Мохамед ал Аскари, багдадски журналист, Ирак все още е далеч от своите цели. "Зарадвахме се, когато падна режимът (на Саддам Хюсеин), защото смятахме, че нещата в Ирак ще се подобрят, но всъщност само страдаме и до днес", въздиша той.

Константин Тодоров
974 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Мани, мани...

2023.03.21 | 06:40

4
wikipedia.org/wiki/United_States_war_crimes

2023.03.20 | 12:53

3
da bre amerikanskite prestapnici sas logoto SVOBODA ZA IRAK izbiha 100000 araba a rusnacite ne mogat da sa sas logoto SVOBODA ZA USRAINA pitam zashto
Емѝ...

2023.03.20 | 12:38

2
Да живее америката ,защото ми плащат пари да пиша по сайтове. Иначе съм безработен хомосексуалист и живея при мама. На 55 години съм ,но никой не ме взима на работа.
Z Z Z Z Z

2023.03.20 | 12:34

1
Там не е имало венни престъпления и 1 000 000 иракчани умряха сами, а не от бомбите на САЩ по сватби и пазари. И Буш не е военнопрестъпник и не е започвал нелегална война.

Добави коментар

Водещи новини