Гладът и недохранването в Сирия рязко нарастват

  • 16 март 2023 06:59

  • 363
  • 1
Гладът и недохранването в Сирия рязко нарастват
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Гладът и недохранването в Сирия рязко нарастват, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Световната програма по прехраната.

Агенцията на ООН отбелязва, че повече от половината от населението на страната изпитва недостиг на храни след продължаващата 12 години война, икономическия натиск и станалото през миналия месец земетресение.

„Положението в Сирия е по-лошо от когато и да било“, каза регионалният директор на Световната програма по прехраната за района на Близкия изток Корине Флайшер.

Около 55% от населението на Сирия, което е 12,1 милиона души, изпитват недостиг на храни. Пред риск от глад са изправени 2,9 милиона сирийци, се казва в доклад на агенцията на ООН, пише БТА.

Гладът е засегнал рекорден брой сирийци и нещата може да се влошат, предупредиха организации

Данните показват, че недохранването се увеличава, като забавянето на растежа и недохранването на майките е достигнало до безпрецедентно ниво.

„Много, много сме загрижени, че гладът в Сирия рязко се увеличава“, каза Флайшер.

Земетресението през февруари, в резултат на което загинаха най-малко 53 000 души в цяла Сирия и Турция, задълбочи социалните и икономическите трудности след продължаващата 12 години война и обезценяването на сирийската лира.

Световната програма по прехраната ще бъде принудена от месец юли силно да намали броя на подпомаганите хора, ако не получи повече финансиране от донори, предупреди агенцията на ООН.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
363 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.16 | 07:14

1
Има едни където години наред събират пари да нахранят гладните и още не са нахранили никой-Уницеф

Добави коментар

Водещи новини