Почина основоположникът на изследванията на канабиса, роден в България

  • 14 март 2023 09:06

  • 1180
  • 0
Почина основоположникът на изследванията на канабиса, роден в България
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Основоположникът на изследванията на канабиса, роденият в България професор Рафаел Мешулам, почина на 92 г.

В началото на 60-те години на миналия век израелският учен е хванат да пренася пет килограма "превъзходен, контрабанден ливански хашиш", по собствените му думи, в автобус от Тел Авив до Реховот. Но не планира да го пуши.

Почина един от най-важните съвременни философи

Тогава Мешулам е начинаещ изследовател, който иска да проучи канабиса – заклеймено тогава растение, чиито специфични медицински свойства към онзи момент не са известни.

През последвалите десетилетия благодарение на работата си химикът и професор по медицинска химия е наречен „бащата на изследванията на канабиса“, а откритията му спомагат за по-лесното му навлизане от контракултурата в масовата практика, напомня Еврейската телеграфна агенция.

За откритието си Мешулам има десетки награди, включително израелските „Харви“ на Технион - Израелския технологичен институт в Хайфа (награда, която се връчва ежегодно за пробиви в науката и технологиите), ЕМЕТ (за изкуство, наука и култура, присъждана ежегодно за академични и професионални постижения) и „Ротшилд“.

Рафаел Мешулам почина в Израел на 9 март на 92-годишна възраст. Смъртта му обяви в петък „Американски приятели на Еврейския университет“, където Мешулам помогна за създаването на Мултидисциплинарния център за изследване на канабиноидите към Еврейския университет през 2017 г., предава Offnews.

 

Цветелина Кирилова
1180 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини