Над 100 са арестувани в Иран във връзка с отровените ученички

  • 13 март 2023 06:47

  • 467
  • 4
Над 100 са арестувани в Иран във връзка с отровените ученички
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Повече от 100 души са арестувани в Иран във връзка с предизвикалите възмущение в страната мистериозни случаи на отравяне на ученички в девически училища, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

„Повече от 100 души, заподозрени като отговорни за инцидентите в училищата, са идентифицирани, арестувани и разпитани“, се казва в изявление на вътрешното министерство, цитирано от агенция ИРНА.

Министерството на вътрешните работи не даде подробности за въпросните лица, които са били арестувани в няколко провинции, включително Техеран и Кум на север, Източен и Западен Азербайджан на северозапад, а също Кюрдистан и Хамадан на запад.

В изявлението на министерството обаче се казва, че някои от арестуваните са имали враждебни мотиви с цел "да се създаде атмосфера на страх сред учениците и да се затворят училища".

В изявлението се споменават "възможни връзки с терористични организации" и се посочват "Муджахидините на народа", движение, което действа в изгнание. Негови членове намериха подслон в Албания.

В отговор на тези твърдения Шахин Гобади, говорител на движението в Париж, осъди "нелепия спектакъл за прикриване на ролята на институциите под командването на Хаменей в това голямо престъпление", като призова Техеран да приеме международно разследване.

„Престъплението с отравянето на хиляди ученички ... не е дело на някой друг, а на клерикалния режим и неговия апарат за сигурност и репресии“, каза той.

Първи арести в Иран по случая с отровените ученички

В изявлението си иранското министерство на вътрешните работи изразява задоволство, че от средата на миналата седмица инцидентите са намалели значително и няма нови случаи на болни ученици, предава БТА.

От началото на случаите, в края на ноември миналата година, много училища, повечето от които за момичета, бяха засегнати от внезапни отравяния с газ или токсични вещества, причинили прилошаване и припадъци, понякога водещи до хоспитализация на ученици.

Властите са регистрирали общо над 5000 засегнати ученици в около 230 училища, в 25 от общо 31 провинции на Иран.

Цветелина Кирилова
467 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
И кога?

2023.03.13 | 08:24

4
Арестуват организатори на ковид-пандемия?
Кога?

2023.03.13 | 08:22

3
Арестуват свързани със вдигане цени на всичко във България?
Кога

2023.03.13 | 08:21

2
Арестуват свързани със война Украйна-Русия?
Инвалид с инвалидна карта

2023.03.13 | 08:00

1
Трябва да арестува свързани със изключване карти на пенсионери и хора с увреждане!

Добави коментар

Водещи новини