Освободиха арестуваните протестиращи в Грузия

  • 09 март 2023 20:21

  • 288
  • 0
Освободиха арестуваните протестиращи в Грузия
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Всички задържани участници в протестите в Грузия през последните два дни бяха освободени, съобщи министерството на вътрешните работи на страната, предаде АФП, цитирана от БТА

Силовото ведомство обяви новината броени часове след като управляващата партия оттегли спорния законопроект за "чуждестранните агенти", който предизвика демонстрациите.

"Всички хора, задържани на 7 и 8 март по време на митинги близо до парламента, от служители на различни структури на министерството на вътрешните работи в съответствие с Кодекса за административните нарушения, бяха освободени", пише в комюникето на МВР.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили приветства оттеглянето на законопроекта, като го определи като победа за гражданското общество. "Искам да поздравя обществото за неговата първа победа, горда съм от този народ, който направи така, че гласът му да бъде чут", каза тя в телевизионно обръщение от Ню Йорк.

Държавният грава на кавказката република е прозападно настроена и е критик на правителството, но има ограничени правомощия.

Хиляди хора са се събрали и тази вечер в столицата Тбилиси въпреки оттеглянето на спорния законопроект. Те развяваха знамена на Грузия, Украйна и Европейския съюз пред парламента, чиято сграда стана епицентърът на протестите във вторник и сряда.

Опозиционери в Грузия: Продължаваме с протестите

 

Валери Зайцев
288 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини