Нов ужас дебне засегнатите от земетресенията райони в Турция

  • 02 март 2023 17:29

  • 5475
  • 2
Нов ужас дебне засегнатите от земетресенията райони в Турция
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Холера и други заразни болести заплашват засегнатите от земетресенията райони в Турция, ако не бъдат взети спешни санитарни мерки, предупреждават лекари в страната, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

Десетки хиляди хора загубиха живота си при земетресенията в Южна Турция миналия месец, а много други бяха ранени и приети в болници за лечение.

Проф. д-р Ейлем Улаш Саз, член на катедрата по педиатрия в Егейския университет, е отишъл като доброволец в зоната на земетресението заедно с много свои колеги, за да окаже медицинска помощ на пострадалите. Педиатрите са обслужили близо 2000 деца, някои от които са били спасени от развалините.

Холера уби 22-ма след труса в Сирия

Саз посочи, че при лекуваните деца най-често срещани са били инфекциите на червата и дихателните пътища. 

Лекарят предупреди, че в района се наблюдават много проблеми, дължащи се на лошата хигиена, липсата на тоалетни и подходящи санитарни условия и недостига на вода. По думите на експертите, ако не бъдат взети превантивни мерки, свързани с хигиената, в зоната на земетресенията може да се появят редица заразни болести - от холера до невиждани преди чревни инфекции. 

Над 45 хиляди души загинаха под руините от двете земетресения на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер и епицентър в окръг Кахраманмараш. Повече от 1,97 милиона граждани са се изселили от района на трусовете.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5475 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.02 | 18:45

1
Ердоган ще загуби изборите.Щехо съдят.
Никой

2023.03.02 | 20:44

2
Дано

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини