Иран изгони германски дипломати

  • 01 март 2023 15:52

  • 438
  • 0
Иран изгони германски дипломати
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Иран експулсира двама германски дипломати в отговор на изгонването на двама дипломатически представители на Техеран от Берлин в края на февруари след осъждането на смърт на германски гражданин от ирански произход в Ислямската република, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Иран обяви двамата германски дипломати за персона нон грата" съобщи днес говорителят на иранското външно министерство Насер Канани.

"Двамата германски дипломати са експулсирани заради безотговорната намеса на тяхната страна във вътрешните и съдебни въпроси на Иран", каза Канани.

На 22 февруари Берлин обяви експулсирането на двама ирански дипломати, след като определи като "абсолютно неприемливо" осъждането на смърт на 67-годишния дисидент Джамшид Шармахд.

Берлин нареди на служители на иранското посолство да напуснат Германия

Дисидентът беше обвинен в участие в нападение срещу джамия в Шираз, в южната част на Иран, при което през април 2008 г. загинаха 14 души.

Съдът също така го обвини, че е установил контакти с "офицери от ФБР и ЦРУ", и че се е "опитвал да се свърже с агенти на израелския Мосад".

Поддръжниците на Шармахд в Германия отхвърлиха обвиненията, като призоваха Берлин да "действа незабавно, за да спаси живота му".

"Ислямска република Иран ще действа решително срещу всяко прекомерно искане" по отношение на тази присъда, каза днес в изявление говорителят на иранското външно министерство Насер Канани.

Най-малко 16 притежатели на паспорти на западни държави, включително шестима французи, са задържани в Иран. Повечето от тях са с двойно гражданство, но Иран не признава статута на двойното гражданство за своите граждани.

Смъртната присъда за Джамшид Шармахд бе обявена ден след новите санкции от Европейския съюз в знак на протест срещу репресиите срещу демонстрациите в Иран, организирани след смъртта в ареста на 16 септември на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини.

 

Валери Зайцев
438 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини