Берлин нареди на служители на иранското посолство да напуснат Германия

  • 22 февруари 2023 16:48

  • 1827
  • 0
Берлин нареди на служители на иранското посолство да напуснат Германия
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Германия обяви за персона нон грата двама служители на иранското посолство и им нареди да напуснат страната - стъпка в знак на протест срещу смъртната присъда, която германски гражданин получи в Иран, каза в изявление днес външното министерство в Берлин, цитирано от Ройтерс.  

Иранският шарже д'афер (изпълняваш длъжността посланик)  също бе извикан за разговор по въпроса, каза външният министър Аналена Бербок. "Той беше уведомен, че не приемаме грубото нарушаване на правата на германски гражданин", допълни тя.  

"Призоваваме Иран да отмени смъртната присъда на Джамшид Шармахд и да му даде възможност за справедлив процес на обжалване, основан на върховенството на закона", добави тя.

Германецът от ирански произход Джамшид Шармахд беше осъден на смърт по обвинения в застрашаване на обществената сигурност, предаде вчера правосъдният портал "Мизан".

Присъдата може да бъде обжалвана, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Иран обвини Шармахд, който има и американско гражданство, че е оглавявал промонархистка групировка, обвинена в извършването на взел жертви бомбен атентат през 2008 г. и в планиране на други терористични атаки в страната.

Дипломат номер едно Федералната република нарече вчера присъдата "абсолютно неприемлива" и добави, че Шармахд е бил лишен от правото на справедлив процес, а на министерството е бил забранен достъп до консулството.

Германия реагира остро на смъртната присъда на германеца от ирански произход 

Напрежението между Иран и Запада се увеличи през последните месеци, което се отрази и на опитите да се възобновят буксуващите разговори за ядрената програма на Техеран. Германия е решително подкрепя санкциите на Европейския съюз срещу Иран, наложени заради репресиите на иранските власти срещу протестите.  ЕС възнамерява да разшири обсега на санкциите, като включи в него иранци, свързани с войната на Русия в Украйна.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1827 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини