Bloomberg: Иран обогатява уран до нива за ядрено оръжие

  • 20 февруари 2023 07:45

  • 476
  • 1
Bloomberg: Иран обогатява уран до нива за ядрено оръжие
©
Слушай новината Слушай новината

Международни атомни инспектори откриха, че Иран е натрупал уран, обогатен до ниво, малко пo-ниско от това, което е необходимо за ядрено оръжие. Това показва доклад на Bloomberg.

Неназовани висши дипломати заявиха, че Иран е натрупал уран, обогатен до 84% чистота и концентрация до 6% под необходимото за оръжие, отбелязвайки най-високите нива, открити от инспекторите в Иран до момента.

По-рано Иран съобщи на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че неговите центрофуги са конфигурирани да обогатяват уран до ниво на чистота от 60%.

MAAE ще проведе среща за Иран и Сирия

Остава неясно дали материалът е умишлено произведен или е неволно натрупване в центрофугите, използвани за разделяне на изотопите.

Според МААЕ нива от само 60% са неразличими от необходимите за ядрено оръжие и че повечето ядрени реактори използват материал, обогатен до 5% чистота. Обогатяването на уран до 84% чистота, било то умишлено или случайно, просто не трябва да се случва, каза старши сътрудник на Фондацията за защита на демокрациите (FDD) Бехнам Бен Талеблу.

Има само един начин да се справим с това. Президентът Джо Байдън трябва да работи с EС, за да отмени санкциите и да срине архитектурата около Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), добави Талеблу. По думите му това трябва да бъде сигнал за събуждане към международната общност. Иранската ядрена ескалация може и се случва без натиск от Запада. Всъщност Иран беше начело на ядрената криза през цялото време, докато Байдън беше на поста, каза още той.

Калина Христова
476 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ТОВА НЕ СА ГЯУРИТЕ

2023.02.20 | 10:07

1
ДА ЛИЖАТ ШКОЛАДОВ НА КЛЕЧКА И ОТ ФУНИЙКА :)

Добави коментар

Водещи новини