Български лекар в Сирия: Има разруха, глад и болести след труса

  • 16 февруари 2023 18:42

  • 1298
  • 0
Български лекар в Сирия: Има разруха, глад и болести след труса
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Да помагаш със сърцето и с професията си. Един лекар от сирийски произход, спасявал животи у нас в Спешната помощ, замина за районите на земетресението в Сирия.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

За разрушенията от Алепо разказва д-р Мохамед Алибрахим - лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

След новината за земетресението в Турция и Сирия решава да отиде в засегнатите райони, за да помага на пострадалите хора. На 11 февруари тръгва към Сирия с частна линейка от Варна. Доктор Алибрахим разказа за БНТ, че 12 години не е бил в Сирия заради войната. Това, което вижда сега там, е разруха, глад, мизерия и болести.

Оцелели под руините в Турция: Беше тъмно, викахме за помощ, но никой не идваше

Той няма семейство в Сирия. Загубил го във войната. Но в очите на всеки пострадал вижда свой близък. Връща се в родния си град Алепо 12 години по-късно. За да помага, защото такава е мисията му като лекар.

"Не деля хората на нашите и вашите, или на мюсюлмани и християни. Всички хора са специални за мен и държа еднакво за тях", признава лекарят.

Не крие сълзите си при съкрушителната гледка.

"Чувам хората как викат, че са живи, обаче няма техника, няма кой да ги изкара, хората ровят с ръце... и деца, и бебета и т.н. Там е страшно в момента, наистина хората казват, че това е краят на света", казва д-р Мохамед Алибрахим.

Оцелелите живеят в страх, спят навън при минусови температури без годна вода за пиене. Холерата се разпространява наравно с глада и паниката. И въпреки всичко, там някъде се прокрадва и милосърдието.

"Хората, ако имат две парчета хляб, дават едно парче на тези, които помагат", казва той.

Доктор Алибрахим рискува живота си, жертва спокойствието си. Взима отпуск, какъвто не е ползвал от 4 години, и заминава, защото се чувства длъжен да го направи. "Вместо да отивам на Хавайските острови, отидох да помагам на пострадалите хора, които не спим, студено, сух студ и така".

Сирийският народ осигурява хранителни продукти, одеяла, но има недостиг на лекари, медицински сестри и парамедици. Болниците са пълни с пострадали.

"Много тежко и съм ревал, и съм плакал, има за какво. Най-вече има хора, които страдат от стреса, има с диабет, които трябва да бъдат на инсулин, а там няма инсулин, няма ендокринолози. Има хора, които са с ампутирани крайници, млади хора. Тежка е картината и аз се чувствам горд понеже им помагам колкото мога", разкрива д-р Алибрахим.

"Хората почти всички спят навън, макар че са на ниски етажи от страх, или ако имат коли. Глад, мизерия и водата не е годна за пиене, има разпространена холера. След тази война 12 години, сега хептем хората умират от глад", казва лекарят.

Д-р Алибрахим, който помага в Сирия след земетресението, разказва за ужаса там

"Хората само казват "Помогнете". Плачат и реват. Жени, деца. Казват Бог да е с вас да помогнете колкото можете. Там казват, че наближава краят на света. Трагедията е голяма. Даже има наводнение от реки, цели села, които изчезнаха от Сирия, покрай това земетресение. Вътрешните хора сирийците идват с одеяла, с каквото могат, дрехи и помагат на пострадалите, макар че и те нямат, но делят с братята си и сестрите си. Имат нужда от психолози, имат всички паднали в беда, уплашени, и има страхови неврози, паникатаки. Освен това живеят навън, сега в момента в Сирия са минусови градуси, много студено, сух студ. Няма с какво да се завият, нямат палатки, нямат одеяла, децата нямат якета, нямат ботуши", казва още д-р Алибрахим.

Алепо, където се намира сирийският лекар, е под контрола на президента Башар Асад. Северозападният сирийски град дълги години беше на основната фронтова линия в сирийската гражданска война. Информацията, които идва от Сирия, е оскъдна. Не е известен точният брой на пострадалите. Данните на ООН за пострадалите се разминават в пъти с тези на официалните власти.

До момента загиналите в Сирия са над 4000, но се очаква броят им да нарасне.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини