Първият конвой с хуманитарна помощ за пострадалите от земетресенията райони в Северозападна Сирия наближава южната турска граница

  • 09 февруари 2023 12:58

  • 460
  • 1
Първият конвой с хуманитарна помощ за пострадалите от земетресенията райони в Северозападна Сирия наближава южната турска граница
©
Слушай новината Слушай новината

Първият конвой с хуманитарна помощ за пострадалите в Северозападна Сирия след опустошителните земетресения в понеделник е напът към южната турска граница с надеждата да успее да премине в съседната страна още днес, предадоха световните агенции. Според един от източниците конвоят включва шест камиона.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

Сирийците, засегнати от смъртоносните трусове в Турция, се нуждаят от абсолютно всякаква хуманитарна помощ, заяви в четвъртък специалният пратеник на ООН в Сирия Гайр Педешен.

На брифинг в Женева той заяви, че ООН е получила уверение, че първата хуманитарна помощ за страната ще премине от Турция в Сирия през днешния ден, и призова да се гарантира, че няма да има политически пречки помощта да бъде доставена там, където е най-необходима.

Трагедията в Турция и Сирия: Броят на загиналите при земетресението надхвърли 16 000 души

Турски официален представител заяви, че граничният пункт "Баб ал-Хауа", през който трябва да премине конвоят, е отворен за преминаването на хуманитарната помощ и че властите ще отворят още няколко пункта след два дни, ако ситуацията със сигурността в региона е стабилна.

ООН определи достъпа до контролираната от опозиционните сили зона в Северна Сирия през пункта "Баб ал-Хауа" като "връзка от жизнено значение" за 4,5 милиона души, които според международната организация разчитат почти изцяло на хуманитарна помощ. Според спасителите тези нужди само са се увеличили след земетресенията. По данни на ООН около 90 процента от населението там е било зависимо от хуманитарна помощ още преди земетресението, отбелязва ДПА. Регионът е дом на милиони хора, които са били разселени - понякога дори повече от веднъж - заради сраженията в Сирия. Те страдат и от недохранване, холера, студено зимно време, а сега и от последиците от земетресенията.

Последвайте канала на

Калина Христова
460 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.09 | 13:54

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини