Антъни Блинкън ще посети Близкия изток на фона на тревогите на САЩ заради насилието в региона

  • 26 януари 2023 19:27

  • 370
  • 4
Антъни Блинкън ще посети Близкия изток на фона на тревогите на САЩ заради насилието в региона
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Египет, Израел и Западния бряг този уикенд, предаде АП, цитирана от БТА.

Това ще бъде първото му посещение в Близкия изток тази година, в момент, в който насилието израелско-палестинското насилие ескалира. САЩ изразиха притеснения заради състава на правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху, включващо ултранационалистически и ултрарелигиозни партии. Продължават и разногласията по темата за човешките права в Египет.  

Държавният департамент заяви, че Блинкън ще тръгне от Вашингтон в събота и ще посети Кайро, Ерусалим и Рамала. Съобщението бе направено часове след като израелските сили извършиха операция срещу заподозрени терористи в град Дженин на Западния бряг. Палестински служители казват, че израелските войски са убили 9 души. Този инцидент е най-смъртоносният в района за годината.

Израелските сили убиха най-малко осем души по време на военна операция на Западния бряг

Блинкън ще разговаря в неделя с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, ще се срещне в понеделник с Нетаняху в Йерусалим и ще проведе разговори във вторник с палестинския лидер Махмуд Абас в Рамала.

“Държавният секретар ще подчертае пред израелските и палестинските лидери спешната нужда двете страни да предприемат стъпки в намаляването на напрежението, за да се сложи край на цикъла на насилие, който взе твърде много невинни животи“, каза говорителят Нед Прайс в изявление.

След нападението срещу предполагаемото убежище на терористи в Дженин, израелският министър на отбраната нареди силите в окупирания Западен бряг и на израелската граница с Ивицата Газа да останат в повишена готовност. 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
370 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ХЕГЕМОН

2023.01.27 | 05:39

4
П Е ДЕР А С Т!
ХЕГЕМОН

2023.01.27 | 05:21

3
ИСКАМ ГЛАВАТА НА РОБ БАУЕР!
ХЕГЕМОН

2023.01.27 | 05:17

2
ТОЯ РОБ-А БАУ-ЕР Е П Е Д Е Р А С Т И РУСКИ ШПИОНИН! ТОЙ СЪБОТИРА ТАНКОВЕТЕ! КО ПЕЛЕ МРЪСНО ЖИВОТ ИНСКО! ГЛАВАТА!
ХЕГЕМОН

2023.01.27 | 05:14

1
БАУ-ЕР, КЪДЕ СА МИ ТАНКОВЕТЕ БЕ, П Е ДЕ РАСТ МРЪСЕН! ЩЕ ТЕ ИЗ КОР МА! ЖИВОТНО ПРОКЛЕТО!

Добави коментар

Водещи новини