Турските сили са „неутрализирали“ 6 кюрдски терористи в Северна Сирия

  • 22 януари 2023 15:01

  • 460
  • 1
Турските сили са  „неутрализирали“ 6 кюрдски терористи в Северна Сирия
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Турските сили за сигурност са "неутрализирали" шестима кюрдски терористи в Северна Сирия, съобщи днес турското министерство на националната отбрана, цитирано от Анадолската агенция, предаде БТА.

Турските власти използват термина "неутрализиране", за да означат, че въпросните терористи са се предали, били са убити или заловени.

Шестимата членове на Кюрдската работническа партия (ПКК)/Сили за защита на народа (СЗН) са били неутрализирани от турските командоси в зоните на операциите "Ефратски щит" и "Извор на мира", съобщи министерството.

Бойците от ПКК/СЗН се укриват в Северна Сирия, близо до турската граница, където планират или организират атаки както срещу местните жители, така и срещу близките селища в Турция.

От 2016 г. насам Анкара стартира три успешни антитерористични операции през границата си в Северна Сирия, за да предотврати образуването на терористичен коридор и да позволи мирното заселване на жителите: Ефратски щит (2016 г.), Маслиновата клонка (2018 г.) и "Извор на мира" (2019).

Кюрдската работническа партия (ПКК) води терористична кампания срещу турската държава от повече от 35 години и е отговорна за смъртта над 40 000 души, включително жени, деца и бебета. ПКК е включена в списъка на терористичните организации на Турция, САЩ и ЕС. Сирийското кюрдско формирование Сили за защита на народа (СЗН) са сирийското разклонение на терористичната групировка, според властите в Анкара.

Турция даде ултиматум на кюрдите в Сирия

Валери Зайцев
460 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.22 | 17:20

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини