Бенямин Нетаняху защити плановете си да наложи ограничения на съдебната власт

  • 13 януари 2023 22:15

  • 472
  • 1
Бенямин Нетаняху защити плановете си да наложи ограничения на съдебната власт
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и днес защити предложението за промени в съдебната власт, но също така даде знак, че може и да бъдат внесени промени в законопроекта, за който критици твърдят, че ще навреди на демокрацията и на независимостта на съдилищата, съобщава БТА.

Политикът ветеран, срещу когото се води дело по обвинения в корупция, които той отхвърля, се върна на власт през декември начело на националистическо и религиозно правителство. Един от първите ходове на Нетаняху беше внасянето на законопроект, който, ако бъде приет, ще ограничи правомощията на Върховния съд да се произнася по решения на правителството или закони, приети от Кнесета (израелския парламент). Освен това този закон би засилил влиянието на политиците при избора на съдии.

Новото израелско правителство представи план, според който властта на Върховния съд ще бъде отслабена

В свой видеоотговор на сериозните критики от страна на председателката на Върховния съд Естер Хают Нетаняху заяви, че в законопроекта биха могли да бъдат внесени поправки, но критиците преувеличават промените, които той предвижда. "Когато някой каже, че една малка корекция би довела до разпад на демокрацията, това не е просто фалшив аргумент, а аргумент, който не позволява да бъде постигнато каквото и да било разбирателство, което трябва да бъде постигнато чрез съдържателни обсъждания в израелския Кнесет", каза той.

Хают вчера заяви, че ако бъде приложена в сегашния си вид, реформата ще компрометира независимостта на съдебната система.

Поддръжници на закона отдавна обвиняват Върховния съд в превишаване на правомощията и елитарност. Те твърдят, че промените ще възстановят баланса между властите. Критици твърдят, че има риск законопроектът да насърчи корупцията, да навреди на правата на малцинствата, да компрометира Израел в правни разследвания в чужбина и да отблъсне инвеститори. През последната седмица се състояха няколко протеста и за утре се планира провеждането на още демонстрации.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
472 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХЕГЕМОН

2023.01.27 | 06:03

1
П Е ДЕР А С Т!

Добави коментар

Водещи новини