Иран осъди белгийски хуманитарен работник на затвор и бой с камшик за шпионаж

  • 10 януари 2023 22:21

  • 876
  • 1
Иран осъди белгийски хуманитарен работник на затвор и бой с камшик за шпионаж
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

На съдебен процес, състоял се при закрити врата, Иран осъди днес белгийски хуманитарен работник на 40 години затвор и 74 удара с камшик по обвинения в шпионаж. Това предаде иранската агенция Тасним, цитиран от БТА, която отбелязва, че присъдата е много по-тежка от наказанието от 28 години, за каквото съобщи Белгия през декември.

Срещу хуманитарния работник Оливие Вандекастеле имаше четири обвинения - за шпионаж, за сътрудничество със САЩ срещу Иран, за пране на пари и контрабанда на валута.

Вандекастеле отрече всички обвинения и има право на обжалване, но ако то е неуспешно, според иранското законодателство въпросът за освобождаването му ще може да се разгледа едва след 12 години и половина.

27 станаха жертвите на алкохола менте в Иран

Иран не даде подробности за обвиненията срещу белгиеца и не е ясно дали те са свързани с протестите срещу правителството, които страната преживява последните месеци или с дългата скрита война с Израел и САЩ, белязана от тайни атаки срещу оспорваната ядрена програма на Иран.

Семейството на Вандекастеле каза, че Оливие е в ирански затвор вече няколко месеца и е в гладна стачка. Близките му допълниха, че той има сериозни здравословни проблеми и че му е било отказано правото да си избере адвокат.

Иранският посланик в Белгия бе извикан в министерството на външните работи и пред него беше изразен протест срещу присъдата.

Миналия месец Белгия призова гражданите си да напуснат Иран, като предупреди, че иначе се изправят пред риск от необоснован арест или несправедливи съдебни процеси.

Иран и преди е задържал чужденци или хора с двойно гражданство, като ги обвинява в шпионаж или други действия, които вредят на държавната сигурност. Те са били осъждани при закрити съдебни процеси, до които групи за правата на човека казват, че не са били допуснати. Критиците обвиняват Иран, че използва такива затворници, за да водят преговори със Запада - нещо, което Иран отрича.

През декември белгийският министър на правосъдието каза, че Вандекастеле е бил в затвора за "измислена серия от престъпления" и осъждането му е било възмездие за присъдата от 20 години затвор, която белгийски съд наложи на ирански дипломат през 2021 г.

Асадола Асади беше признат за виновен за опит за тероризъм след предотвратен заговор за бомбен атентат на митинг на Иранския национален съвет за съпротива (противник на Ислямската република) близо до Париж през юни 2018 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
876 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Машала Америка

2023.01.10 | 22:32

1
Ами какво търси в Иран? Като е такъв помагач и хуманитарен работник защо не дойде в България - съюзник на Белгия в ЕС и НАТО. Ние имаме нужда от хуманитарни работници в Столипиново, Факултета и т.н. там положението не е по-добро от Иран.

Добави коментар

Водещи новини