Отново арестуваха журналист в Иран

  • 06 януари 2023 17:32

  • 297
  • 0
Отново арестуваха журналист в Иран
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Пореден журналист бе задържан в Иран от началото на протестите в страната, предаде ДПА.

Директорът на политическата редакция на реформаторския вестник "Етемад" е бил арестуван вчера, съобщи самото издание, като се позова на неговата съпруга. Мобилният телефон на Мехди Бейк и тетрадката му със записки са били конфискувани, пише БТА.

Много ирански журналисти бяха задържани в рамките на вълната от арести в Ислямската република след началото на протестите. По данни на Комитета за защита на журналистите - неправителствена организация, базирана в Ню Йорк - вече са били арестувани над 80 медийни служители. Възможностите за отразяване на събитията в страната да голяма степен са ограничени.

Иранското политическо ръководство е подложен на огромен натиск от началото на протестите в цялата страна в средата на септември след смъртта в полицейски арест на Махса Амини, отбелязва ДПА.

Някои от задържаните жени журналисти се намират в известния затвор "Евин" в столицата Техеран. Сред тях е Нилуфар Хамеди от вестник "Шарг", която бе една от първите, разгласили случая "Амини", както и нейната колежка Елале Мохамади. Наскоро иранското разузнаване определи двете жени като чуждестранни агенти. 

Иран е разтърсен от ново брутално убийство на протестиращ

Махса Амини, 22-годишна иранка от кюрдски произход, почина в средата на септември, след като бе арестувана от нравствената полиция за това, че не носела правилно забрадката си. Амини се превърна в символ на вълната от протести, които потопиха Ислямската република в най-тежката политическа криза от нейното основаване през 1979 г.

Мобилните приложения за комуникация "Инстаграм" и "УотсАп" остават блокирани в Иран, съобщи днес вестник "Шарг", като се позова на министерството на вътрешните работи.

"Докато "Инстаграм" и "УотсАп" не приемат правилата на суверенитета на нашата държава, няма начин те да съществуват" на наша територия, заяви високопоставен служител на ирански силите за сигурност.

Иранските власти блокираха приложенията, а постепенно и достъпа до интернет, за да предотвратят комуникацията между протестиращите и публикуването на информация и видеоклипове, свързани с демонстрациите, отбелязва ДПА.

Цветелина Кирилова
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини