Афганистанки протестират срещу забраната за достъп на жени до университетите

  • 22 декември 2022 14:55

  • 511
  • 1
Афганистанки протестират срещу забраната за достъп на жени до университетите
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Малка група афганистанки се събраха днес на протест в столицата Кабул срещу забраната, наложена от талибанския режим, жените да посещават университетите в страната, предаде Франс прес, като се позова на участничка в демонстрацията.

На видеокадри, с които агенцията разполага, протестиращите жени скандират "Права за всички и за всеки". Двайсетина жени с хиджаби, а някои и с маски, се събрали в защита на правото си на образование, с вдигнати юмруци.

"Някои от жените са били задържани от служителки на реда, като две от тях впоследствие били освободени, но много остават в ареста", каза една от демонстрантките, пожелала анонимност.

Протестите на жени в Афганистан стават все по-малко след арести в началото на годината. Участничките рискуват да бъдат задържани и да станат жертва на насилие, посочва АФП.

Демонстрацията първоначално е била планирана в кампуса на Кабулския университет - най-голямото и престижно висше учебно заведение в страната, но впоследствие мястото е било променено заради разполагането на голям брой въоръжени служители по сигурността.

"Афганистанските момичета са мъртви хора... те плачат с кървави сълзи. (Талибаните - б. ред.) използват цялата си сила срещу нас, страхувам се, че скоро ще обявят, че нямаме право да дишаме", коментира студентка по журналистика от западния град Херат.

Талибаните спират достъпа на студентки до афганистанските университети

Министърът на висшето образование Неда Мохамад Надем даде нареждане държавните и частните университети в Афганистан да спрат достъпа на студентки до лекции за неопределено време.

В. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че на среща на министерствата на образованието и за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока учители и директори са били уведомени, че вече няма да преподават изобщо на момичета, което означава забрана на достъпа на жените дори и до начално образование. След обявяването на решението момичетата от училищата в столицата Кабул са били изпратени по домовете си.

Това е поредното посегателство срещу правата на жените в Афганистан, след като вече беше забранено момичета да посещават средните училища, посочва АФП. Решението шокира младите жени в страната и предизвика остро осъждане от международната общност.

След края на 20-годишната война със САЩ и НАТО талибаните се върнаха на власт в Афганистан през август 2021 г. 

През последните месеци ислямските фундаменталисти предприеха многобройни стъпки за ограничаване правата на жените, които вече нямат право да заемат обществени длъжности и са принудени да стоят у дома срещу минимално възнаграждение. Афганистанките не могат да излизат без придружител роднина от мъжки пол и трябва да са покрити с бурка или хиджаб. Миналия месец им беше забранен достъпът до паркове, градини, спортни зали и обществени бани.

Цветелина Кирилова
511 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.12.22 | 15:40

1
Всички проблеми си решиха талибаните.

Добави коментар

Водещи новини