Саакашвили се появи отслабнал и с изпито лице пред грузински съдии

  • 22 декември 2022 12:56

  • 422
  • 3
Саакашвили се появи отслабнал и с изпито лице пред грузински съдии
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Грузинският опозиционер и бивш президент Михаил Саакашвили се появи днес видимо доста отслабнал и с изпито лице на съдебно заседание, в което участва чрез видеовръзка, предаде Франс прес, като се позова на кадри, разпространени от телевизиите.

Известен някога с представителната си фигура, Саакашвили се подпираше на възглавница, сложена зад гърба му, ръцете му трепереха, а косите – някога катрановочерни, са побелели, отбелязва агенцията.

Тбилиският градски съд разглежда днес молбата на адвокатите на Саакашвили да бъде освободен поради влошено здравословно състояние. Като гражданин на Украйна той поиска разрешение да говори на украински, но съдията не позволи и даде на защитата време да осигури синхронен превод, информира ТАСС.

Саакашвили бе президент на Грузия от 2004 до 2013 г. Той проведе реформи и постави пред страната си целта да се присъедини към НАТО.

Експрезидентът е осъден задочно на шест години затвор за злоупотреба с власт - обвинения, които според неговите привърженици са политически мотивирани. Той заемаше редица постове в Украйна, преди да се върне миналата година в Грузия, където бе задържан. Оттогава 54-годишният Саакашвили обяви на няколко пъти гладна стачка и неговите адвокати искат клиентът им да получи възможност за лечение в чужбина, тъй като здравето му се е влошило.

Бившият президент на Грузия обяви гладна стачка

Група лекари от САЩ, преглеждали Саакашвили по молба на адвокатите му, заяви във вторник пред АФП, че условията в затвора са довели до усложнения на неговите заболявания и животът му е в опасност. Един от тях – американският токсиколог Дейвид Смит, каза, че тестове са открили "присъствието на тежки метали" в организма на експрезидента, дължащо се на "отравяне". Според тези медици е необходимо Саакашвили да бъде опериран в чужбина, тъй като интервенциите, от които се нуждае, не може да бъдат направени в Грузия.

САЩ и ЕС неведнъж са изразявали тревога във връзка със здравословното състояние на Саакашвили. Грузинските власти обаче твърдят, че той получава необходимите му медицински грижи. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
422 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
toq

2022.12.22 | 13:18

2
тоя по голям шут от зеления евреин

2022.12.22 | 14:03

3
мУтрафонова, пак ли ти ма краво?

2022.12.22 | 13:13

1
Maлко са го отровили. Пропутинската власт не търпи конкypенция. Вече се чудят как да оцелеят след разпада на евразийската империя.

Добави коментар

Водещи новини