Отново екзекутираха протестиращ в Иран

  • 12 декември 2022 11:13

  • 527
  • 1
Отново екзекутираха протестиращ в Иран
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Иран съобщи днес, че е екзекутиран втори затворник, задържан по време на националните протести, които вече са насочени срещу теокрацията в страната, предаде Асошиейтед прес. По националната телевизия бяха излъчени кадри, за които се твърди, че показват как екзекутираният намушква смъртоносно мъж и след това бяга.

Екзекуцията на Маджидреза Ранавард, извършена по-малко от месец след като той убил двама служители на реда, свидетелства за скоростта, с която Иран сега изпълнява смъртни присъди срещу задържани на демонстрациите, които правителството се надява да потуши.

Активисти предупреждават, че най-малко още дузина протестиращи са получили смъртни присъди на закрити процеси. От началото на демонстрациите в средата на септември са били убити поне 488 души, по данни на ирански правозащитници от групата „Хюман райтс активистс ин Иран“. Други 18 200 са били задържани от властите.

Иранската новинарска агенция Мизан, която разпространява съдебни новини, предаде, че Ранавард намушкал смъртоносно двама служители за сигурност на 17 ноември в Машхад, а четирима ранил.

На кадрите, показани по телевизията, се вижда мъж, който преследва друг мъж по улица, застава зад него и го намушква, след като преследваният пада до паркиран мотоциклет. После нападателят, за когото телевизията твърди, че е Ранавард, бяга от мястото.

Екзекутираха протестиращ в Иран

Агенция Мизан съобщи, че мъртвият е бил служител на „Басидж“ – паравоенни доброволци под командването на революционната гвардия. Членове на „Басидж“ бяха разположени  големите градове и нападаха и задържаха протестиращи, които на много места се съпротивляваха.

В съобщението на Мизан не се обявява какъв е бил мотивът на нападателя. Допълва се само, че Ранавард се опитвал да избяга в чужбина, когато бил арестуван.

Машхад е свещен за шиитите град на около 740 километра източно от столицата. Активисти казват, че в Машхад е имало стачки и демонстрации, а магазини са били затворени по време на размириците. Те започнаха слез смъртта на 16 септември на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от иранската нравствена полиция.

Мизан съобщи, че Ранавард е бил осъден от революционния съд в Машхад. Тези трибунали бяха критикувани в чужбина, защото не позволяват на подсъдимите да си избират съдебни защитници, нито да видят доказателствата, които ги уличават.

Ранавард е бил осъден по обвинение в „мохаребех“ – дума на фарси, която означава „водене на война срещу Бог“. Такова обвинение беше повдигано и срещу други подсъдими през десетилетията след 1979 г. и по него се налага смъртно наказание.

Иран екзекутира първия затворник, задържан по време на демонстрациите, в четвъртък. Обикновено екзекуциите в Иран се извършват чрез обесване, пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
527 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.12 | 15:40

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини