САЩ санкционираха турски бизнесмен, близък до Реджеп Ердоган, заради търговия с ирански петрол

  • 09 декември 2022 11:29

  • 276
  • 0
САЩ санкционираха турски бизнесмен, близък до Реджеп Ердоган, заради търговия с ирански петрол
© Getty (архив)

САЩ наложиха санкции на турски бизнесмен, заподозрян, че е натрупал стотици милиони долари, като е търгувал с петрол, идващ от Корпуса на стражите на Ислямската революция, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Съткъ Аян, който е приближен на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и синът му и един от най-близките му съратници, бяха поставени в черния списък на американското министерство на финансите. Техните авоари бяха замразени в САЩ и им беше забранен достъпът до основните финансови пазари.

Министерството на финансите обвинява Аян, че се е притекъл на помощ на силите Ал Кудс, които са елитно подразделение на КСИР, като е уредил продажбата и доставката на петрол, под техен контрол, на Китай, други купувачи от Югоизточна Азия, Европа и Обединените арабски емирства. Той е допринесъл и за трансфера на приходите от тези продажби към сметки на КСИР.

Според министерството на финансите Аян е използвал мрежата на холдинга си АСБ, регистриран в Гибралтар, за да укрива произхода на петрола и предназначението на плащанията.

Бизнесменът е прибягнал и до една от компаниите си, за да купи танкер, плаващ под панамски флаг, за КСИР.

Бахадин Аян, един от синовете на Съткъ Аян, и Касъм Йотзас, един от висшите кадри в холдинга АСБ, който се е занимавал лично с повечето от делата на Аян, също бяха поставени в санкционния списък.

Министерството на финансите постави и около 20 компании от холдинга АСБ и от мрежата на бизнесмена в черния си списък.

ЕС налага санкции на Иран заради дроновете, използвани от Русия за атаки в Украйна

Валери Зайцев
276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини