ООН прави независимо разследване на репресиите срещу демонстранти в Иран

  • 24 ноември 2022 20:22

  • 286
  • 1
ООН прави независимо разследване на репресиите срещу демонстранти в Иран
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Съветът на ООН за правата на човека реши днес да назначи независимо разследване на кръвопролитните репресии срещу демонстранти в Иран, предадоха Ройтерс и АП.

Преди това върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк бе призовал режима в Техеран да прекрати "непропорционалното" използване на сила при потушаването на протестите, започнали по повод смъртта на млада жена в затвор на нравствената полиция на 16 септември. По думите на Тюрк в Иран има "нова криза с правата на човека" със 14 хиляди арестувани, вкл. деца, като Техеран не е е отговорил на искането за международна инспекция.

Седем убити при две атаки в Иран

В началото демонстрациите бяха за права на жените, но впоследствие прераснаха в политически и искания за смяна на ислямския режим и сваляне на върховния духовен водач аятолах Али Хаменей.

Назначената от правозащитната агенция на ООН комисия ще събира доказателства за нарушения от страна на иранските власти в хода на протестите. Представителят на Техеран на заседанието в Женева Хадиджех Карими предварително обвини западните държави, че използват Съвета на ООН за правата на човека, за да нападат Иран и окачестви действията им като "ужасяващи и позорни". 

На заседанието Китай до последно настояваше за промени в статута на бъдещата комисия. Китайският делегат твърдеше, че текстът на предложението е "преобладаващо критичен" към Иран, като но думите му "това няма да помогне за решаването на проблема". Но внесеното от Германия и Исландия в 47-членния Съвет предложение за разследване в Иран бе подкрепено с 25 гласа. Против гласуваха представителите на шест страни - Армения, Венецуела, Еритрея, Китай, Куба и Пакистан, а 16 страни се въздържаха.

Доказателствата, събрани преди подобна мисия на ООН за Сирия, бяха използвани за съдебно преследване в Германия на бивш сирийски служител, обвинен във военни престъпления, припомниха осведомителните агенции.

Мая Йорданова
286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.25 | 10:02

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини